RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Чиновникам АМКУ загрожує відповідальність за зрив угоди з китайськими інвесторами по "Мотор Січі" - Охрименко

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що Антимонопольний комітет України перевищив встановлений законом термін розгляду повторної заявки китайської компанії Skyrizon і групи DCH на видачу дозволу на концентрацію акцій ПАТ "Мотор Січ".

Про це пишуть "Українські новини".

Перше звернення за дозволом китайські інвестори направили 3 роки тому, але його відхиляли без будь-яких пояснень. Заявку DCH було повернуто без розгляду під приводом недотримання процедурних моментів. Дії АМКУ інвестори кваліфікують як один із проявів недружньої поведінки української влади, що має, на їхню думку, метою експропріацію інвестицій в "Мотор Січ". І направили претензію до Мін'юсту з оголошенням про намір почати в міжнародному арбітражі спір з державою Україна про відшкодування шкоди на суму 3,5 млрд доларів.

Охріменко вважає, що зрив найбільшої в історії України інвестугоди зі стратегічним партнером обернеться для дефіцитного держбюджету виплатами і завдасть репутаційний удар по державі.

"Це ганебна пляма на репутації України в середовищі міжнародного інвесттовариства, якому президент Володимир Зеленський дав особисті гарантії всебічної підтримки", - переконаний він.

На думку Охрименка, АМКУ користується недосконалістю правової бази для маніпуляцій.

"Українське антимонопольне законодавство неоднозначне, залишає простір для юридичної казуїстики. АМКУ цим зловживає. Замість того, щоб виконувати свої функції, чиновники тягнуть час, повертають документи, чіпляються за дрібниці. Тим самим намагаючись піти від відповідальності за свої рішення", - сказав експерт.

"Навіть якщо зміниться склад Кабміну або президент, посадовим особам АМКУ, які затягують реалізацію прав інвесторів на активи ПАТ "Мотор Січ" кримінальної відповідальності не уникнути. Почнуть шукати і призначати винних, відповісти доведеться. І якщо колишньому керівнику АМКУ Терентьєву вдалося вчасно піти, то Ользі Піщанській ухилитися не вдасться, тому що під її керівництвом АМКУ довело країну до штрафу в 3,5 млрд дол. Не виключаю, що крім кримінальної відповідальності в Україні винні в порушенні прав китайських інвесторів держслужбовці АМКУ отримають міжнародні персональні санкції. Навіть сумлінні співробітники АМКУ, яких без їх вигоди втягують, будуть змушені нести відповідальність", - резюмував експерт.

На початку жовтня китайські інвестори звернулися з листом до нардепів з вимогою створити ТСК з розслідування обставин інциденту і захисту інвестправ. Інвестори стверджують, що 3 роки не можуть увійти на "Мотор Січ" і почати здійснювати госпдіяльність. Ситуація загрожує звільненням десятків тисяч працівників "Мотор Січ", втратами бюджету, погіршенням міжнародного іміджу України та компенсацією з держбюджету на користь китайських інвесторів понад 3,5 млрд доларів. Інвестори звинувачують органи влади в корупційних злочинах з метою отримання незаконних винагород деякими представниками влади та збереження контролю над підприємством з боку колишнього директора "Мотор Січі" В'ячеслава Богуслаєва, незважаючи на те, що продав активи компанії інвесторам з КНР.