RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

Всі новини

У столиці приватний інвестор Нелін може втратити комплекс приміщень, які належать йому по закону

Олег Нелін, який позичив 10 млн доларів банку "Аркада" під заставу, може залишитись без коштів і без офісних приміщень, які отримав за умовами договору через несплату кредиту стороною-позичальником.

Про це інвестор розповів у інтерв’ю "СтопКор".

Йдеться про комплекс приміщень на вулиці Ольгинській 3а в Києві та земельну ділянку під ними.

"Я залучив власні кошти плюс взяв гроші свого партнера і вклав у цей проєкт. Загальний розмір отриманої від мене та партнера ТОВ "Будеволюція", тобто боржником, позики склав 260 млн грн. Крім того, умови договору передбачали відсотки за користування позикою у розмірі приблизно 18% річних від суми неповернутого боргу. Власне кажучи, це й зацікавило мене інвестувати гроші в цей проєкт", – розповів він.

Окрім договору із ТОВ "Будеволюція", 10 вересня 2019 між ним та АТ АКБ "Аркада" був укладений іпотечний договір. За словами Неліна, президент "Аркади" Костянтин Паливода сам запропонував можливість передачі в іпотеку майна банку ще під час перемовин щодо основних умов отримання позики. Однак починаючи з 2020 між інвестором та представниками боржника почала втрачатися комунікація. Почала також виникати прострочена заборгованість за користування позикою. В результаті, аби зберегти вкладені кошти, було прийнято рішення щодо звернення стягнення на предмет іпотеки.

Олег Нелін став законним власником офісного центру в центрі Києва, а також земельної ділянки. Проте наразі він фізично не має можливості управляти вказаними об’єктами.

"Хто там перебуває - мені невідомо, можливо, люди Паливоди. Я не отримую жодних доходів від офісного центру як від предмета іпотеки. Однак оскільки власність не лише породжує права, а й зобов’язує, то виникає маса супутніх витрат та обов’язків, як-то дотримання пожежної безпеки, збереження майна, сплати податків, комунальних платежів", - зазначив підприємець.

Наразі йдуть судові процеси щодо будівлі та земельної ділянки банку Аркада.

Чи вдастся інвестору повернути своє законне майно та який вплив матиме ця ситуація на інвестиційний клімат в Україні - залежить від того, чи буде вирішене дане питання в майбутньому.