RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

У Фонді держмайна сформовано групу юристів для повернення 49% акцій ЗТМК державі - Денис Кудін

Фонд держмайна України з правоохоронцями працює над поверненням 49% акцій Запорізького титано-магнієвого комбінату (ЗТМК), що належать компанії Дмитра Фірташа Tolexis Trading Limited, державі.

Про це повідомив Денис Кудін, заступник голови ФДМУ, в колонці на "Інтерфакс-Україна".

У 2013 уряд передав 49% акцій ЗТМК Tolexis Trading Limited в обмін на інвестзобов'язання у 110 млн дол, проте модернізацію комбінату не було проведено. Під керівництвом екс-менеджменту ЗТМК, афілійованому з Tolexis Trading Limited, комбінат сформував заборгованість за електроенергію і опинився в гіршому технічному стані, ніж в 2013.

"Екс-менеджмент ЗТМК цинічно користувався так званою екологічною бронею - відключення ЗТМК від електропостачання загрожує техногенною та екологічною катастрофою Запоріжжю через специфічні умови утилізації необхідного для виробництва продукції хлору. Фактично економіка виробничого процесу підтримувалася завдяки тому, що електроенергія, яка в собівартості досягає 40%, поставлялася без оплати. Борги росли, а коштів для їх покриття на рахунках підприємства не залишалося. З 2016 у зв'язку з невиконанням взятих зобов'язань НАБУ і САП порушили ряд справ щодо Tolexis Trading Limited і чинного на той момент керівника ЗТМК Сивака. Слідство припускало, що дії керівництва ЗТМК могли призвести до збитків для держпідприємства на рівні 360 млн грн. Якщо з 2015 по 2017 підприємство залишалося прибутковим, то в 2018 і 2019 сума збитків склала вже понад 1,4 млрд гривень. Сам Сивак проходить підозрюваним у розтраті 492 млн гривень. Триває судовий розгляд справи. Станом на сьогоднішній день в складі Фонду держмайна сформовано групу юристів, яка з правоохоронними органами в рамках судових розглядів проливає світло на те, що відбувається на ЗТМК з 2013, працюючи над поверненням акцій, що належать Tolexis Trading Limited, державі", - зазначає Кудін.

У листопаді 2020 ЗТМК був включений в список об'єктів приватизації. Такий крок дозволяє зупинити виробництва і арешт рахунків, прибрати ризики банкрутства і відкрити розрахунковий рахунок для продовження госпдіяльності підприємства. При цьому приватизація ЗТМК може відбутися тільки після завершення судових процесів щодо повернення 49% акцій комбінату державі.

Фондом держмайна і дирекцією ЗТМК був сформований план фінансового оздоровлення і модернізації комбінату, заявив Кудін: "Фонд держмайна разом з керівництвом ЗТМК розробив план фінансового оздоровлення і модернізації комбінату, який вже з квітня 2021 дозволить збільшити обсяги виробництва готової продукції на 50%, купувати електроенергію безпосередньо у "Енергоатома" на спецаукціонах і знизити собівартість. За цей період ми плануємо вивести підприємство на рівень беззбитковості, провівши процедуру його фінансового оздоровлення, і відновити обсяги виробництва на ЗТМК до 900 тонн титанової губки на місяць до кінця 2021".

На думку заступника голови ФДМ, розвиток ЗТМК здатний забезпечити додаткове зростання ВВП України на 0,25% в 2022 році.