RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Нардеп Южаніна підтримала повернення до поступового зростання акцизу на ТВЕНи

Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна підтримала поетапне поступове зростання акцизів - і зокрема, на тютюнові вироби для електричного нагрівання, а не різкі одномоментні збільшення акцизного податку.

Про це пише УНІАН.

"На сьогодні, з огляду на переговори тютюнових компаній з урядом щодо поступового зростання ставок акцизного податку на тютюнові вироби для електричного нагрівання, підтримую цю позицію і вважаю, що поетапне зростання акцизного податку є єдиним правильним рішенням як для держави, так і для бізнесу", - впевнена Южаніна.

Депутат нагадала, що з 1 січня 2021 вступили в силу норми Закону України №466, яким введено різке - відразу в 4,2 рази - підвищення акцизів на ТВЕНи.

У той же час, як повідомляли ЗМІ, посилилися ризики недовиконання плану доходів держбюджету по акцизу на ТВЕНи. Зокрема, найбільша тютюнова компанія України і третій найбільший платник податків в Україні компанія "Філіп Морріс Україна" попередила про зменшення кількості раніше запланованих в січні 2021 до викупу акцизних марок на ТВЕНи з 50 до 35 млн шт.

За підрахунками фахівців, різниця в кількості викуплених марок дорівнює 312,75 млн грн недоотриманого акцизу на ТВЕНИ - тільки за січень 2021.

В точках продажів були зафіксовані перші випадки продажу контрабандних тютюнових виробів для електричного нагріву - з Китаю.

Розуміючи ризики для державного бюджету, народний депутат вказує, що Міністерству фінансів варто ініціювати перегляд акцизних ставок на ТВЕНи.

"З огляду на те, що надходження від цих підакцизних товарів передбачені в дохідній частини Державного бюджету на 2021 рік, вважаю, що перегляд таких ставок має здійснюватися за поданням Міністерства фінансів України", - впевнена народний депутат.