RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Мін'юст витратить мільйони євро на захист Богуслаєва від переслідувань за захоплення "Мотор Січ" - експерт

Міністерство юстиції хоче найняти радника, який буде супроводжувати в міжнародному арбітражі справу за позовом китайських інвесторів ПАТ "Мотор Січ" про компенсацію $3,5 млрд за рейдерське захоплення підприємства колишнім власником В'ячеславом Богуслаєвим.

Про це пише УНІАН.

Мін'юст підготував проект постанови, яка дозволить платити юристам з бюджету.

"Україна і кожен з нас починає розраховуватися за схему Богуслаєва і Порошенка, які заблокували китайські інвестиції в "Мотор Січ". Послуги із супроводу справ у міжнародному арбітражі - дороге задоволення, Нафтогаз заплатив за супровід арбітражу проти Газпрому близько $3 млн", - пояснив президент українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

Інвестори, які купили акції компанії "Мотор Січ" у В'ячеслава Богуслаєва, не можуть отримати доступ до управління компанією. Акції знаходяться в арешті через ініційовану СБУ справу: справа ж 3,5 року не розслідується, арешти не дозволяють провести збори акціонерів, вони не можуть змінити менеджмент, призначений Богуслаєвим. Діяльність ПАТ "Мотор Січ" заблоковано - інвестори кваліфікують це як незаконну експропріацію інвестицій і звернулися до міжнародного арбітражу. Там з України можуть стягнути компенсацію в 3,5 млрд доларів.

"Контроль над" Мотор Січ "зберігся у Богуслаєва і його менеджмента. Богуслаєв взяв у китайців мільярд доларів, а акціонерів кинув - вони відсторонені від управління підприємством", - розповів Охріменко.

Андрій Семидідько, виконавчий директор Антирейдерського союзу підприємців України, назвав ситуацію "найгрубішим в історії України порушенням прав акціонерів". Як сказав Семидідько, дії СБУ підтверджують, що вони підіграє Богуслаєву.

Охріменко додає, що протидія позовам акціонерів - це "гроші на вітер". Схожої думки дотримуються інші експерти, вони вважають, що позиція України програшна і потрібно припинити тиск на акціонерів "Мотор Січ". Колишній міністр економіки Павло Шеремета зауважив, що $3,5 млрд, які китайці хочуть стягнути - це порівняна сума з річною програмою з МВФ, і "мирова" з бізнесменами з КНР краще: "Суд буде враховувати дух і букву закону, в рамках якого діяли китайці і Богуслаєв. Дух і буква закону на стороні китайців. Угода відбулася", - пояснив співзасновник"Українського інституту майбутнього"Юрій Романенко.

Охріменко додав, що влада намагається прикрити участь у схемі Богуслаєва. Він зауважив, що у випадку з "Мотор Січ" комісія із захисту інвестицій не допоможе: "Влада усвідомила, що китайські інвестори і Ярославський"дотиснуть"угоду з"Мотор Січ"або через арбітраж, або іншими законними методами. Угода законна, "відкрутити" її не можна. Створення комісії - спроба влади підстрахуватися, створити механізм, щоб уникати відповідальності за рішення щодо блокування інвестицій", - пояснив Охріменко.

У відповідь на питання, чи не буде така система інвестування та регулювання відлякувати інвесторів, Охрименко зазначив: "У нас чим більше відомств, що займаються інвестиціями, тим менше інвестицій. За підсумками 2020 приплив інвестицій вимірюється сотнями мільйонів, хоча були заяви чиновників про $6 млрд. Коли в Україні не було "інвестнянь" - в економіку приходило $10-20 млрд іноземних інвестицій на рік. Ось вам і діагноз".