RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Рейдерство агропідприємств: Олександр Вілкул не відповів на звинувачення бізнесмена - розслідування

Інтерв'ю бенефіціара агрохолдингу Ristone Holdings Вадима Нестеренко, де той звинувачує Вілкула у "віджиманні" підприємства, не викликало відповідної реакції політика. Нестеренко заявив, що екс-губернатор вибудовував "бізнес-імперію", лякаючи бізнесменів, що "прийдуть злі донецькі і все відберуть" і пропонував захист в обмін на 50% участі в бізнесі.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Як заявив бізнесмен, Вілкул намагався відібрати холдинг. Атака почалася минулого літа (як в епізоді з підприємством бізнесмена Касьянова в Апостолівському районі), фігурувало ім'я Максима Романенка, який вважається помічником Вілкула (секретар міськради при ньому за часів Януковича). Нестеренко зауважив, що Вілкул хотів, нібито, "мирно розійтися", запропонувавши викупити частку за $20 млн, йшлося про виплату всієї суми готівкою.

"Перший транш в еквіваленті 2,25 млн дол був переданий уповноваженому представнику Вілкула 16 липня 2020 на Києві. Прізвище посередника поки називати не буду, але прізвище відоме всім. Гроші привіз офіційний інкасатор банку, вони були передані представнику Вілкула. Другий транш у 3,75 млн дол я с 24 липня передав особисто Вілкулу в присутності численних свідків, там працювали відеокамери - процедура передачі грошей чітко зафіксована. Це сталося після того, як нотаріально були підписані документи щодо переоформлення власників агрогосподарств", - заявив Нестеренко.

Нестеренко підкреслив, що гроші, які він виплачував Вілкулу, зняті з його банківських рахунків, задекларовані, і їх походження прозоре. Можливо, цим і пояснюється, що Вілкул не відповів на звинувачення.

"Тут тобі звинувачення в участі в рейдерстві, і в шахрайстві, і супутні кримінальнипровадження, яку, за словами Нестеренка, вивели з-під юрисдикції місцевих правоохоронців, слідство ведеться безпосередньо силами МВС, і ще ряд кримінальних справ стосовно рейдерства агрохолдингу і його складових частин. А Вілкул... мовчить", - йдеться в матеріалі.

У перерахованих Нестеренком епізодах присутні і силовий тиск, і історія з Костянтином Паршиним, який був змушений "поступитися" частку в бізнесі, і боротьба за розділ бізнесу Сергія Касьянова. Плюс наявність бізнес-інтересів Вілкула Максима Романенка і його подільників, яких Нестеренко прямо називає "рейдерами". НАБУ веде досудове слідство за фактом виведення грошей з оборонного ДП "Іскра" і допитують людей Романенко, які рейдери "РістонХолдінг".

Втративши підтримку олігархів, Вілкул опинився поза політикою. Восени 2020 він зробив спробу закріпитися в місцевій владі з власною політичною силою. Він отримав 6 млн дол, а з ними і розгляду про шахрайство і рейдерське захоплення підприємства. До того ж Вілкула можуть звинуватити в несплаті податків в особливо великих розмірах на тлі десятикратного перевищення активів над доходами.

"Багато чого буде залежати від позиції в суді підписантів, розставлених Романенком на підприємствах "РістонХолдінга" (які мають частку Вілкула). Візьмуть вони всю провину і всі терміни на себе або поділяться цим "багатством" зі своїми роботодавцями - покаже час. Для органів є факти, є сума збитку і свідок, щоб довести справу про шахрайство з екс-політиком Олександром Вілкулом до суду. Вадим Нестеренко опинився хоч і довірливим, але міцним горішком. Віддавати те, чому присвятив більшу частину свого життя шахраям він явно не збирається. Щось нам підказує, що ще можливі гучні сенсації та викриття навколо Олександра Вілкула", - йдеться в матеріалі.