RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

На репутацію НАК "Нафтогаз" політичний скандал з аудитом не вплинув - аналітик Dragon Capital Сергій Фурса

Історія з державними аудиторами, які звинуватили НАК "Нафтогаз України" у "втрачених для держбюджету мільярдах" не позначилася на інвестиційній репутації держкомпанії.

Таку думку висловив аналітик ІК Dragon Capital Сергій Фурса, пише "Дело".

"Скандал носив політичний характер. Людям з фінансового світу було зрозуміло, що це брехня (звіт держаудиторів). Ця політично мотивована єресь, на репутацію Нафтогазу ніяк не вплинула, а просто дозволила локальній пресі написати два десятка статей. Але на фінансовий світ минулорічний скандал не вплинув ніяк", - розповів Сергій Фурса.

На його думку, важливе питання - використання стандарту МСФЗ держкомпаніями. З цього стандарту готується звітність НАК "Нафтогаз України": "Якщо ви хочете розвиватися - рости, залучати капітал, кошти інвесторів, боргове фінансування на Заході, то там всі розуміють тільки МСФЗ. Тобто, знадобиться аудит за МСФЗ. І чим раніше компанія перейде на міжнародний стандарт, тим легше буде, коли це їй знадобиться. НАК "Нафтогаз" вже багато років проходить міжнародний аудит. І смішно виглядає, коли приходить Рахункова палата і розповідає про віртуальних 70 млрд, які хтось втратив, тоді як є міжнародний аудит, який все чітко показує", - зазначив експерт.

Як повідомив партнер PwC в Україні Дмитро Нечитайло, прозора діяльність держкомпаній є одним з ключових маркерів на шляху розвитку інвестклімату, підвищення довіри до держсектору і забезпечення стійкого економічного розвитку держави. Одним і найважливіших аспектів прозорості є МСФЗ. На його думку, за допомогою МСФЗ простіше і дешевше отримати доступ до ринків капіталу, управляти очікуваннями бізнес-партнерів, відповідати вимогам материнської компанії і забезпечити прозорість і економічну ефективність.

Деякі українські держкомпанії вже складають звітність за міжнародними стандартами. На звітність МСФЗ перейшла держкомпанія "Нафтогаз", яка восени 2020 зіткнулася з висновками Держаудитслужби. Аудитори не врахували особливості МСФЗ, за якими складає звітність компанія. "Нафтогаз" був змушений відкласти розміщення валютних єврооблігацій.

Звітність НАК "Нафтогаз України" не суперечить законодавству України і міжнародним стандартам фінансової звітності (МСФЗ). Таку заяву оприлюднив комітет з питань аудиту та ризиків наглядової ради Нафтогазу про висновки Держаудитслужби за результатами ревізії діяльності компанії з 1.10.2018 по 31.12.2019.

Фінансовий директор Групи Нафтогаз Петер Стефанус ван Дрілповідомив, що ревізори не звернули уваги на те, що ніхто не платив компанії за газ.

"Це газ, який незаконно відібрали у нас протягом попередніх опалювальних сезонів. Ми оплатили податки, які мали сплатити, але в більшості випадків не отримували оплату за газ від посередників. Неможливо виплатити дивіденди за гроші, які компанії заборгували. Борг складає вже 100 млрд грн", - написав він.

4 вересня 2020 в Нафтогазі опублікували інформацію, що газзбути, що працюють під брендом Регіональна газова компанія, з 1 серпня припинили проводити оплату за газ, який вони отримали від НАК "Нафтогазу України" на період дії PSO. За даними НАК "Нафтогаз", загальний борг газзбутів Фірташа перед держкомпанією складає 13 млрд грн.