RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

"Будуть жорсткі антикорупційні вимоги": експерт розповів про умови нового конкурсу на вибір постачальника газу для ОПЗ

Одеський припортовий завод, який є одним з ключових об’єктів майбутньої кампанії з великої приватизації, оголосив про новий конкурс на вибір постачальника газу для підприємства. Нові умови конкурсу покликані забезпечити вигідні фінансові умови для підприємства.

Про це повідомив економічний експерт Віктор Скаршевський у авторському блозі для порталу Кореспондент.

Повідомлення про проведення конкурсу з вибору постачальника газу з’явилося на сайті ОПЗ 29 березня.

"Механіка проведення конкурсу виглядає наступним чином:

- перший етап - подача кваліфікаційних пропозицій від учасників та внесення застави для участі в конкурсі;

- другий - проведення електронних торгів на товарній біржі "Полонекс", що виключає непрозорі схеми, ангажованість і втручання суб'єктивного людського фактора;

- якщо кілька учасників конкурсу висунутий однакові цінові пропозиції в ході електронних торгів, правління ОПЗ проведе переговори з учасниками, за підсумками яких буде укладено контракт на поставки давальницької сировини", - зазначає Скаршевський.

Зокрема, конкурс передбачає встановлення нових розширених вимог до учасників, що дозволять не лише уникнути ризиків скасування результатів конкурсу, але й виключають участь фіктивних фірм.

"Так, майбутній учасник конкурсу для роботи з ОПЗ повинен буде пред'явити антикорупційну програму і призначити антикорупційного уповноваженого. Зроблено це для недопущення повернення заводу під прямий або опосередкований контроль олігархічних груп і мінімізації ризиків роботи з комерційним структурами, що мають непрозору структуру власності", - додає експерт.

В той же час, було підвищено мінімальний розмір плати за переробку сировини, що дозволить заводу отримати додатковий фінансовий ресурс. Згідно з новими умовами, за тонну аміаку ОПЗ отримає мінімум $42, за тонну карбаміду - щонайменше $61 без урахування додаткової премії, що вираховується за спеціальною формулою.

До другого етапу конкурсу було допущено ті компанії, що надали вичерпний перелік документів, зокрема MONTECH S.R.O., "Ніка-Агротрейд", "Євроенерготрейд", "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг","Агро Газ Трейдинг", "Торговий дім "Сокар Україна", а також "Юг-Газ".

"Вже найближчого часу стане відоме ім’я нового давальця для ОПЗ. В результаті ОПЗ повинен отримати гарантію завантаження виробничих потужностей, а держава як власник заводу, зростання капіталізації ОПЗ напередодні старту великої приватизації", - резюмує Скаршевський.