RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

"Отрути найвищого рівня токсичності": держекспертиза назвала склад червоного шламу з Миколаївського глиноземного заводу

Експертиза Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України виявила низку небезпечних речовин у відходах червоного шламу Миколаївського глиноземного заводу, які чинять негативний вплив на навколишнє природне середовище, а також життя і здоров’я людини.

Про це пише РБК-Україна.

Дослідницько-випробувальним токсикологічним центром Наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України встановлено, що у зразку червоного шламу, наданого на дослідження було виявлено: миш’як, кадмій, ртуть, свинець тощо.

Потрапляння до організму цих важких металів може призвести до порушенням обміну макро- та мікроелементів (у першу чергу, кальцію, цинку, фосфору, феруму та купруму). Серед виявлених у червоному шламі хімічних елементів найбільшу небезпеку можуть становити такі елементи: алюміній, бор, кальцій, хром, ферум, манган, магній, сірка, стібіум, станум, ванадій, стронцій та сіліцій.

Експертиза встановила, що за своїми небезпечними властивостями відходи червоного шламу можуть мати негативний вплив на навколишнє природне середовище, а також життя і здоров’я людини шляхом прояву отруйних (сильнодіючих), токсичних та екотоксичних властивостей.

"Однією з найбільш актуальних екологічних проблем при виробництві глинозему на ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" є утворення основного відходу виробництва - "червоного шламу". Впродовж багатьох десятиліть експлуатації заводу не вирішується проблема утилізації багатотоннажних відходів вилуговування бокситів - червоних шламів, складних хімічних сумішей з тонкодисперсним морфологічним складом. В кліматичних умовах Півдня України червоний шлам висихає і відбувається його вітрове перенесення на далекі відстані, що негативно впливає на навколишню середовище", - йдеться в документах.

Активісти громадської організації "Стоп Шлам" подали до суду на Миколаївський глиноземний завод і вимагають компенсацію за завдання непоправної шкоди.