RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Керівництво Одеської митниці знову опинилося в епіцентрі скандалу - ЗМІ

Діяльність в.о. начальника Одеської митниці Олексія Бочко та його підлеглих знову викликала критику з боку підприємців, галузевих асоціацій експортерів та іноземних партнерів. Не встигли вщухнути звинувачення в корупції від Асоціації міжнародних експедиторів України, як керівництво Одеської митниці опинилося в центрі нового скандалу.

Про це пише "Капітал".

Як говориться в матеріалі, "Дирекція по Європі МЗС Сінгапуру отримала скарги на неправомірні дії слідчих ДБР і співробітників Одеської митниці, після чого передала дані в економічні агентства для збору інформації про проблеми сінгапурських компаній в Україні і реалізації заходів щодо захисту інтересів".

Причиною занепокоєння стали багатотисячні збитки бізнесу в результаті неправомірних дій співробітників українських правоохоронних органів, які "під надуманими приводами більше місяця блокують оформлення і відправку партії ільменітового концентрату для китайського ринку". Суховантаж "Da Liang" було завантажено ще 24 квітня, але він досі не може покинути Чорноморський морський порт. Збитки за контрактом вже наблизилися до вартості вантажу і щодня збільшуються на кілька десятків тисяч дол. Внаслідок цього, іноземні судновласники і одержувачі ільменіту планують судитися з Україною, вимагати компенсації завданих збитків і покарання винних.

"Дане питання також прийнято до розгляду Посольством Китаю в Україні за зверненням китайської державної корпорації "COSCO", - пише "Капітал".

При цьому протягом місяця представники ДБР жодного разу не з'явилися на митниці і не провели жодної слідчої дії по справі. Арешт, про який говорили співробітники митниці, не даючи завершити навантаження і блокуючи оформлення вантажу, також за цей час не з'явився.

"Замість того, щоб довести до суду відкриті ще в 2016 провадження стосовно колишнього директора ОГХК Руслана Журіло і замдиректора Юрія Перцева за доведеними фактами економічних зловживань, що коштували державі 39 млн дол, слідчі ДБР "кошмарять" іноземні компанії зі світовим ім'ям і бездоганною репутацією", - йдеться в матеріалі з посиланням на представників постраждалої сторони.

За повідомленнями ЗМІ, це вже не перший випадок перешкоджання експорту титанового концентрату в країни Азії з початку 2021. У січні і березні з аналогічними проблемами стикалася японська компанія "Advanced Material Japan Corporation" (AMJC). Серед причин блокування називалося лобіювання тіньових схем поставок титаномісткої сировини в Крим і РФ через близькосхідні компанії-посередники.

Як пише видання, зловживаннями одеських силовиків і митників зацікавилося НАБУ і САП.

"Характерно, що недавно Олексій Бочко уникнув відставки за результатами антикорупційного засідання РНБО в результаті якого відразу 22 одеських митника звільнені з займаних посад. В.о. начальника регіональної митниці Олексій Бочко та його заступник по боротьбі з контрабандою Олександр Домнич, за деякими даними, були фігурантами первісної версії списку санкцій, однак прийняття відповідних кадрових рішень було відкладено до наступного засідання РНБО присвяченого боротьбі з корупцією", - йдеться в матеріалі.