RU  UA  EN

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 40.02
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.02
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 травня

Всі новини

Український стартап, що виробляє пінопласт і пластик з конопель і грибів, отримав 100 тис грн на розвиток на GET Business Festival

партнерський матеріал

Стартап S.Lab киянки Юлії Бялецької переміг в конкурсі видання Delo.ua "100 тисяч грн на розвиток бізнесу", який пройшов 14 липня на GET Business Festival.

Про це повідомляє Delo.ua.

Видання збирало заявки від молодих українських підприємців з різних міст і селищ України. У фінал вийшли 10 проектів, серед них:

- стартап з виготовлення паперових соломинок Blue ocean solutions;

- консалтингова компанія "Час змін", яка займається консалтингом у сфері залучення грантових коштів на бізнес і соціальні проекти;

- музей в темряві "Три після півночі", де екскурсії проводять в повній темряві незрячі гіди;

- стартап S.Lab, що виробляє екологічний пінопласт і пластик з технічних конопель і грибного міцелію, які на 100% розкладаються в землі;

- ферма "Бабині кози", що на базі закинутого колгоспу виробляє сир з козячого молока;

- стартап @3,14ban з Харкова, який займається переробкою банерів в сумки, гаманці та інші речі;

- бренд одягу FINCH, що випускає перший в світі одяг, що має кілька луків в доповненій реальності;

- сервіс зберігання речей "Горище", який надає послуги зі зберігання речей при ремонті, переїзді або зміні сезону;

- мобільний додаток No Grab App, яке визначає заборонені і не рекомендовані інгредієнти в косметиці;

- центр психологічної діагностики та реабілітації Neuroflex, який займається діагностикою і корекцією розладів нейроразвітія у дітей і дорослих.

На GET Business Festival фіналісти презентували проекти перед учасниками і журі, до складу якого увійшли Наталія Шмигельська, засновниця холдингу "Асторг", компанії "Укрптахсервіс", ТМ Foodmama і "Готово", Владислав Савченко, IТ-бізнесмен і президент Європейської асоціації програмної інженерії EASE і Олександр Бабій, засновник Клубу Сталого Бізнесу і консультант з розробки програм і донорської координації в SME.DO.

"Експертне журі дуже високо оцінило якість і інноваційність проектів фіналістів конкурсу. Те, що в учасників фестивалю екологічні проекти, підтверджує той факт, що це проекти, мета яких не тільки заробити грошей, а й внести свій внесок в збереження планети", - говорить головний редактор Delo.ua Андрій Лохматов.

В результаті голосування журі та учасників фестивалю перемогу здобув стартап S.Lab, який виготовляє з конопель і грибів пінопласт і пластик, які на 100% є zero-waste і zero-toxic матеріалом. Проекту 1,5 року, над ним працює 4 людини, зокрема його засновниця Юлія Бялецька. За її словами, близько 5 років тому до неї прийшло усвідомлення, що в світі дуже багато сміття, що не перероблюється, і що людство рухається "не туди": "Це сталося на острові Балі, де ми побачили на піску суцільний килим із пластику. Ми налагодили крафтового виробництво мико-матеріалу і виробів з нього. Почали просування матеріалу на ринку і зробили перші продажі. Запустили колаборації з українськими дизайнерами і крафтового виробниками. Я не була пов'язана ні з біологією, ні з екологією, ні з грибами, ні з технічною коноплею, але ми вирощуємо заміну пінопласту і пластику з технічної коноплі і грибного міцелію".

Крім упаковки команда проекту виробляє будівельні матеріали і елементи декору. Як каже Юлія, з цього екопінопласту можна побудувати будинки: "Легко можна побудувати будинок. Маск, який хоче захопити Марс, збирається будувати там будинки, використовуючи саме цю технологію".

Грошовий приз в 100 тис грн, отриманий на GET Business Festival, стартап планує витратити на автоматизовану лінію очищення технічної конопель і вирощування міцелію.