RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

"Метінвест" починає будівництво університетського містечка вишу "Метінвест Політехніка" в Маріуполі - фото

Міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна група компаній "Метінвест" починає будівництво університетського містечка першого недержавного гірничо-металургійного вишу "Метінвест Політехніка" в Маріуполі. Символом старту проекту став макет головного корпусу університету, який 16 липня зібрали керівники групи, університету, Міністерства освіти і науки України, обласної та міської влади.

Про це пишуть "Українські новини".

Комплекс розташується в Маріуполі, позаду площі Свободи. Ділянка площею близько 3,5 га порожня, а у 2022 тут з'являться навчальний корпус, гуртожиток, спортивний комплекс і парк. Вже затверджено проект землевідведення, підписано договір оренди ділянки, отримано висновок будівельної експертизи, подано документи на отримання дозволу на будівельні роботи.

Дизайн-проект навчального корпусу розроблений нідерландським бюро MASA Architects архітектора Хірокі Мацуури. У 12-поверховому корпусі площею близько 11 тис кв м розмістяться 15 лабораторій, конференц-зал на 400 осіб, лекційні аудиторії, бібліотека, аудиторії. Будівля буде побудована за сучасними технологіями зі сталі "Метінвесту". На ділянці з'явиться 6-поверховий гуртожиток для студентів. Передбачено блокову система кімнат, в кожному блоці на дві-три кімнати буде кухня-їдальня і санвузол. У гуртожитку заплановані тренажерний і фітнес-зали, медкабінет і пральня. В університетському містечку буде свій спорткомплекс і парк, відкриті для маріупольців. Генеральний директор "Метінвесту" Юрій Риженков констатував, що "Метінвест Політехніка" - грандіозний освітній і інфраструктурний проект.

"Для Маріуполя - це залучення в місто талановитої молоді, для країни - нова якість освіти, для майбутніх студентів - затребувані професії і гарантія працевлаштування... Упевнений, що перші студенти бакалаврату, набір яких планується у вересні 2022, навчатимуться в новому сучасному корпусі", - сказав він.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет додав, що це потужний крок бізнесу, який показує, що країна повинна йти за передовими технологіями шостого технологічного укладу - в цьому задумка розвитку університету: "Це великий крок державно-приватного партнерства, який показує, що бізнес прагне до освіти, до науки, до майбутнього, до наповнення позитивних процесів і подій, які повинні відбуватися в Україні, високопрофесійними кваліфікованими кадрами. Приємно, що на Донбасі, в кооперації з іншими закладами і за підтримки "Метінвест" відбувається ця історична подія".

Університет формує штат, в якому вже 11 докторів і 22 кандидати наук, розробляє програми, отримує ліцензії, погоджує з міжнародними партнерами умови щодо обладнання лабораторій. Для викладання у вузі залучаються вчені з Німеччини, Польщі, Португалії, українські педагоги, фахівці "Метінвесту". Університет вже уклав меморандум з Київським політехнічним інститутом ім. Сікорського. Студенти "Метінвест Політехніки" зможуть навчатися в КПІ, а студенти КПІ отримають можливість проходити практику на підприємствах "Метінвесту". У планах вузу - формування наукових шкіл, створення науково-практичного хаба, вихід на міжнародні майданчики, реалізація програм подвійних дипломів.

"Метінвест Політехніка" засновано в червні 2020 групою "Метінвест". Цілі проекту - поява в Україні вищої освіти європейського рівня і розвиток нового формату освіти. Кращим студентам "Метінвест" гарантує перше робоче місце, фінансову та інші мотивації.