RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

У пріоритеті України має бути промисловість, а не імпорт сировини - експерт

Зростання цін на продукти харчування стало наслідком злиття олігархів із законодавчою владою, а прийняття, всупереч категоричній позиції глави профільного Комітету ВРУ Данила Гетманцева, закону №3656 про зниження ставки ПДВ на продукцію агрохолдингів не зробило продовольство дешевше, зате збагатило латифундистів.

Про це в блозі на "Цензор.НЕТ" пише політолог Кирило Сазонов.

Аналітик пророкує восени виток зростання цін на продовольство, такий, що нинішнє подорожчання соняшникової олії здасться "щадним".

"Якщо у великих аграрних холдингів є можливість продати з вигодою за кордон - вони її використовують. Я ж доводив це, коли лобісти домагалися зниження ПДВ для ряду позицій продукції аграріїв з 20% до 14%, обіцяючи нам ціни дешевше... Знизили ПДВ, компенсували за рахунок промисловості втрати бюджету і що? У хлопців стала нижча собівартість, але продавати вони продовжують за ринковою ціною. Тобто ціни нижче не стали, просто деякі олігархи стали багатшими... Глава профільного комітету Данило Гетманцев, пручався до останнього. І мав цілковиту рацію, до речі. Абсолютно лобістська ініціатива великих аграрних холдингів не тільки стимулює сировинну економіку, а й розриваючи ланцюг ПДВ, створює додаткове податкове навантаження на переробника", - констатує Сазонов.

На думку політолога, стабілізувати цінову ситуацію можна шляхом встановлення єдиних справедливих для всіх учасників ринку податкових правил: "Для нашої держави пріоритетним напрямком розвитку економіки є промисловість, а не стимулювання сировинного імпорту".

Аналітик вважає, що політика Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики істотно змінилася: "Якщо раніше, в порядку денному засідання податкового комітету, розглядали відверті шкурні законопроекти, то сьогодні ми бачимо дійсно вкрай необхідні проекти, які дадуть соціальний і економічний ефект нашій країні в довгостроковій перспективі".

За його словами, незважаючи на кампанію щодо дискредитації глави Комітету, йому вдалося домогтися прийняття законопроекту №5425-д, який повертає колишню ставку ПДВ для деяких видів аграрної продукції в 20%, вдалося подолати лобі в Раді і зобов'язати законом №4184 нерезидентів-постачальників IT-послуг платити ПДВ в розмірі 20% нарівні з компаніями-резидентами.

"Висока додана вартість, робочі місця з пристойною зарплатою - ось у чому важливий напрямок. Сировинні придатки в 21 столітті не бувають багатими! А що на практиці? Якщо сьогодні промисловість має податкове навантаження (співвідношення доходу до суми сплачених податків) з ПДВ та податку на прибуток від 3-4%, а деякі галузі і того більше, то у будівельній галузі з ПДВ навантаження 1%, а з податку на прибуток 0,3%! Зате яка істерика саме по пункту законопроекту №5600 щодо оподаткування продажу житла! При цьому виробник товарів першої необхідності (хліб, молоко) той самий ПДВ платить", - свідчить Кирило Сазонов.

Він переконаний, що наводити порядок необхідно і в державному секторі, податкової та митної політики і так далі. Основне завдання - чіткі і рівні правила для всіх гравців.