RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Заборона на експорт металобрухту з України потрібна на "вчора", експортери продовжують бити рекорди - експерт

Україна мала вводити тимчасову заборону на експорт металобрухту ще "вчора", оскільки в липні ломотрейдери оновили рекорд.

Про це повідомив керівник Центру політичного аналізу Володимир Головко, пише UAProm.

"Ситуація із забезпеченням ломом українських меткобмінатов в другій половині літа істотно погіршилася. На ряді заводів запаси на складах не перевищують технологічний мінімум, а у деяких вони просто порожні. Розгадка проста: в липні експортери металобрухту наростили поставки на зовнішні ринки майже на третину, до рекордних 110 тис т", - сказав він.

За його словами, офіційних даних Державної митної служби ще немає, але металурги вже "б'ють на сполох", оскільки експорт металобрухту з України за 7 місяців 2021 року досяг позначки 341 тис т, що в 20 разів перевищує аналогічний показник минулого року. Показово, за весь 2020 українські ломотрейдери вивезли з країни всього 36 тис т брухту.

"Грубо кажучи, ломотрейдери в липні залишили без сировини два металургійні комбінати. Судячи з тенденції, яка триває з квітня, експорт металобрухту буде рости такими ж темпами, і зупинка заводів вже не за горами. Вже ніхто не згадує про експортне мито в 58 євро/т, оскільки воно перестало виконувати загороджувальну функцію", - зазначив експерт.

Крім того, він спрогнозував, що Туреччина продовжить вимивати металобрухт з України, оскільки інші країни займаються протекціонізмом щодо стратегічної сировини.

"ЄС з дня на день може ввести заборону на експорт брухту, виходячи з екологічних міркувань, РФ підвищила мито на експорт брухту з 45 до 70 євро/т, Казахстан і Киргизія заборонили експорт брухту за межі ЄАЕС. Все це говорить про те, що Україна стає самим незахищеним і доступним джерелом брухту для Туреччини. Тому загроза того, що українська металургія залишиться без стратегічної сировини, реальна як ніколи", - констатував Головко.

Раніше Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" звернулося до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням підтримати позицію гірничо-металургійного комплексу і розглянути можливість якнайшвидшого введення тимчасової заборони на експорт металобрухту з України до 31 грудня 2023. З аналогічним зверненням виступив і "Укртрубопром". Пропозицію галузевих асоціації також підтримали металургійні підприємства "Інтерпайп Сталь" і "АрселорМіттал Кривий Ріг".

Крім того, заступник міністра економіки - продавці України Тарас Качка допустив введення Кабінетом міністрів тимчасової заборони на експорт металобрухту, в разі якщо Євросоюз застосує подібні заходи.