RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

У Smart Holding закликали Офіс генпрокурора вжити заходів задля припинення корупції в "Харківобленерго"

Компанія Smart Holding (Cyprus) Ltd, бенефіціаром якої є Вадим Новинський, просить Офіс генерального прокурора розглянути питання про вжиття заходів для припинення розкрадання активів АТ "Харківобленерго". Зокрема, шляхом забезпечення досудового розслідування та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях за фактами протиправних дій службових осіб і працівників в енергокомпанії.

Відповідне звернення Smart Holding, яка є акціонером АТ "Харківобленерго", направила на адресу генпрокурора, члена РНБОІрини Венедіктової та секретаря РНБО Олексія Данілова, пишуть Українські новини.

SmartHolding неодноразово звертала увагу на фінансовий стан енергопідприємства, що має стратегічне значення для держави, якій належить 65,001% акцій АТ "Харківобленерго". Ця ситуація є наслідком неефективного менеджменту та намагання керівництва АТ зберегти існуючу систему управління підприємством, яка створює умови для корупційних схем.

У зверненні уповноважений представник SmartHolding Максим Кладіков зазначив, що аналіз фінансово-господарської діяльності обленерго засвідчив, що АТ "Харківобленерго" стало одним із самих неприбуткових підприємств галузі. Якщо до 2015 чистий прибуток від діяльності "Харківобленерго" складав 30-35 млн грн, то в наступні роки показник не перевищував 3-5 млн грн. Для порівняння: в 2020 прибуток ДТЕК "Одеські енергомережі" склав 529,5 млн грн, ДТЕК "Дніпровські електромережі" - 346,4 млн грн, "Полтаваобленерго" - 264,1 млн грн, "Миколаївобленерго" - 286,7 млн грн.

Очевидно, йдеться у зверненні, що низькі фінансові показники роботи АТ "Харківобленерго" створюються штучно, прибутки підприємства розкрадаються, що призводить до втрати дивідендів акціонерами, перш за все - державою, до недоотримання податків. Керівництво АТ не лише не створює перешкод розкраданню коштів і схемам, а й вірогідно бере участь у злочинній діяльності.Представник SmartHolding наголошує, що відомо щонайменше про 20 проваджень, які розслідуються НАБУ, ДБР, поліцією щодо вчинення службовими особами АТ "Харківобленерго" злочинів, таких як зловживання владою або службовим становищем та привласнення, розтрата майна або заволодіння ним. Серед схем зловживання при проведені закупівель (збитки від 7 млн грн до 108 млн) та використання спотвореного обліку спожитої електроенергії шляхом втручання в прилади обліку. Досудове розслідування більшості проваджень щодо АТ "Харківобленерго" фактично не проводиться, процесуальне керівництво такими провадженнями не здійснюється.

"Кримінальні провадження щодо одних і тих же посадових осіб АТ, однакових способів вчинення злочинів безпідставно розслідуються слідчими підрозділами різних правоохоронних органів і всіляко гальмуються, - після "гучних стартів" справи роками лежать без руху", - зазначається у зверненні.

За словами Максима Кладікова, це дозволяє особам, які вчинили злочини, уникати відповідальності та продовжувати протиправну діяльність. Жодного посадовця не лише не відсторонено від діяльності, а навіть не допитано. Досудове розслідування провадження №42019221070000251 від 10.12.2019 за ст. 191 ч. 5 КК щодо злочинної змови між службовими особами АТ "Харківобленерго" та ТОВ "Енерго-Тайм" під час закупівель шляхом завищення ціни, якими завдано збитків на суму 108 896 158 грн.

Ситуація набуває гостроти з урахуванням підготовки АТ "Харківобленерго" до приватизації. Складається враження про навмисне знецінення активу задля продажу по низькій ціні, що вказує на наявність корупційних ризиків.

SmartHolding звертається до генпрокурора з клопотанням взяти досудове розслідування проваджень на особистий контроль; вирішити питання про об’єднання матеріалів досудового розслідування по різних епізодах, пов’язаних суб’єктами або спільним наміром, в одне провадження; забезпечити ефективне процесуальне керівництво досудовим розслідуванням об’єднаних кримінальних проваджень з метою притягнення винних до відповідальності та відшкодування завданих збитків; залучити SmartHolding у якості потерпілого та інше. SmartHolding як акціонер АТ "Харківобленерго" гарантує сприяння органам досудового розслідування.