RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

В Україні анонсували відкриття першого сховища відходів ядерного палива

новини компаній

На честь 30-річного ювілею незалежності країни на території Чорнобильської зони відчуження відкриється перше Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

Подібного об’єкту в Україні не було і це стане ще один кроком на світову арену, забезпечить енергонезалежність і безпеку. Щорічно витрачалося близько $200 млн на транспортування і зберігання відходів ядерного палива на території Росії. Після завершення будівництва ЦСВЯП, "Енергоатом" зможе відмовитися від послуг сусідів і зберегти гроші, яку влада України зможе вкласти у технологічний розвиток атомних станцій.

13 серпня 2021 Державна архітектурно-будівельна інспекція України (ДАБІ) видала сертифікат про відповідність завершеного будівництва першого пускового комплексу Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) проєктній документації. Цим сертифікатом ДАБІ підтвердила готовність об’єкта до експлуатації.

Будівництвом ЦСВЯП займалася українська компанія БК "КБР" та концерн NESTRA.

Через зжаті строки компанія виконувала роботи у 3 зміни. Щодня на об'єкті перебувало понад 400 осіб. За цей час були налагоджені такі складні системи як:

Система радіаційного контролю;

Система контроль управління ЦСВЯП;

Системи комутаторного та радіорелейного зв'язку та інші роботи.

На замовлення БК "КБР" був виготовлений Універсальний мобільний тягач на комбінованому ходу. Цей єдиний в Україні тягач буде доставляти паливо з АЕС до ЦСВЯП. Унікальність тягача в тому, що він може пересуватися як по залізничним коліям, так і по звичайним дорогам. Аналоги таким тягачам є тільки у Німеччині та США.

Будівництво сховища почалося в 2017 компанією Максима Микитася "УкрБуд", яка неодноразово відтягувала терміни. Через постійні завищення ціни компанію відсторонили від будівництва в кінці 2020. Зараз цією справою займається НАБУ.

Після вдалих випробувань і завершення остаточних робіт зі сховищем, об'єкт презентують. На 24 серпня заплановано відкриття самого ЦСВЯП. Це стане знаковою подією на честь річниці незалежності України.

Основні напрямки діяльності БК "КБР": проектування об'єктів, монолітні роботи, монтаж фасадів та інженерних мереж, реконструкції будь-якої складності, капітальні ремонтні роботи і будівництво багатоквартирних будинків. Об'єкти компанії: Державна податкова служба України (ДПС), Інститут Серця МОЗ України, Київський зоопарк, Державне бюро розслідувань, Центр інноваційних медичних технологій НАН України та ін.