RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Ексгендиректор ЗТМК Віталій Кучук назвав пошук приватного інвестора оптимальним сценарієм для комбінату

Колишній гендиректор "Запорізького титано-магнієвого комбінату", великий бізнесмен і сировинний трейдер Віталій Кучук, вважає, що у держави немає ресурсів для інвестицій в такі підприємства як ЗТМК і оптимальним для них варіантом залучення інвестицій є приватний капітал.

Про це він заявив в коментарі для УНІАН.

За словами Кучука, за рідкісним винятком, про держвласність як про ефективну форму господарювання кажуть діючі та особливо новопризначені чиновники. Як тільки такий чиновник переходить в політику або йде зі своєї посади, він в більшості випадків стає прихильником приватної власності та приватизації.

"Давайте відверто визнаємо, що у держави сьогодні немає ресурсів для інвестицій в модернізацію і розширення виробництва таких підприємств як ЗТМК. А без інвестицій комбінат не зможе вирішити завдання з відновлення обсягів виробництва губки до 10-12 тис. тонн в рік, як це було у 2010, коли я пішов з поста керівника ЗТМК. Зараз виробництво ледве доходить до 3 тис. тонн. Якщо ми хочемо відродити це підприємство, а не остаточно перетворити його в пам'ятник радянській індустрії, ЗТМК потрібно серйозно розширити інвестиційні можливості. Щоб дати підприємству перспективу, потрібно відновити виплавки титанового шлаку, відновити виробництво гідрованого титанового порошку, який дасть можливість виробляти титановий напівфабрикат. Ще у 2010 компанія BOEING готова була закуповувати до 15 тис. тонн такого порошку на рік", - зазначив Кучук.

Часткова або повна приватизація, приватно-державне партнерство чи інший спосіб залучення інвестицій - це вже зовсім інша тема для розмови, вважає бізнесмен.

За його словами, питання про перспективи титанового комплексу і його окремо взятих підприємств, таких як ЗТМК, потрібно ставити не в господарській, а в стратегічній і геополітичної площини.