RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

​Працівники МГЗ прогнали касками заїжджих рейдерів з-під суду в Миколаєві: фото акції

Під Миколаївським апеляційним судом працівники Миколаївського глиноземного заводу влаштували театралізований перфоманс, показавши як заїжджий рейдер – пацюк, місцевий активіст – півень і адвокат диявола – чорт хочуть нажитися за рахунок "робочого люду".

12 жовтня суд розглядає скаргу МГЗ на позов громадської організації Стоп шлам, яка вимагає з заводу 9,2 млрд грн компенсації за нібито завдану моральну шкоду. Позов активістів ґрунтується на експертизі, яку вже визнали незаконною в Міністерстві юстиції та покарали експертів. Наразі відносно них у поліції розпочато кримінальне провадження.

Раніше суд першої інстанції задовольнив позов ГО "Стоп шлам". Суддя винесла рішення з численними порушеннями. З цього приводу триває розслідування у НАБУ та ДБР.

Також поліція розслідує дії засновників громадської організації. Їх підозрюють у шахрайстві в особливо великих розмірах. Журналісти встановили, що серед нібито потерпілих у списках громадської організації є люди, чиї дані використані без їх відома.

На МГЗ події навколо заводу вважають спланованою рейдерською атакою. Люди переконані, що, якщо рейдери досягнуть своєї мети, регіон очікує неминуча соціальна криза. За словами фінансового директора МГЗ Кравченко, якщо підприємство зупиниться, постраждають не лише місцеві бюджети, а й 4400 домоволодінь, а це близько 20 тисяч осіб.

Також мільярди втратять десятки українських підприємств. Адже МГЗ є одним з найбільших експортерів і імпортерів України. Практично вся валютна виручка заводу заходить в країну. З неї прибуток отримують державні підприємства та інші контрагенти заводу, які сплачують податки та забезпечують тисячі людей робочими місцями.

Нагадаємо, Миколаївський глиноземний завод – одне з останніх промислових підприємств Миколаївщини, що входить до рейтингу найбільших платників податків. Лише за останні 9 місяців МГЗ сплатив 854 мільйони гривень податків.

Завод постійно фінансує десятки соціальних та інфраструктурних проєктів в регіоні. А торік побудував антиковідний шпиталь вартістю 155 млн грн та передав його на баланс міста. Це єдиний подібний проєкт в Україні.