RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

У районах зберігання червоного шламу МГЗ під Миколаєвом люди стали вмирати від раку глотки в три рази частіше - ЗМІ

У Вітовському районі Миколаївської області, де знаходяться сховища відходів глиноземного заводу (червоний шлам), у 2011-19 роках кількість померлих від раку глотки збільшилася більш ніж в три рази (на 312,1%). При цьому у всій Миколаївській області за останнє десятиріччя ці цифри не змінилися.

Про це йдеться в довідці Миколаївського обласного центру онкології, наданої Управлінням охорони здоров'я місцевій обладміністрації за запитом громадської організації "Стоп шлам", пишуть "Коментарі".

Такі дані з онкозахворювань ротової порожнини: у Вітовському районі смертність збільшилася на 259%, в Миколаївській області - впала на 36,1%, по Україні - впала на 10,5%.

За кількістю смертей від раку в районі шламосховищ МГЗ такі показники: за 2011-19 їх стало більше на 38,6%. В Миколаївській області за 2011-20 смертність населення від раку впала майже на третину, а в цілому по Україні за той же період знизилася на 18,8%.

Раніше експертиза Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції виявила ряд небезпечних речовин у відходах червоного шламу Миколаївського глиноземного заводу, які чинять негативний вплив на навколишнє природне середовище, а також життя і здоров'я людини. У червоному шламі були виявлені миш'як, кадмій, ртуть, свинець, а також елементи алюмінію, бор, кальцій, хром, залізо, магній, сірка, стибіум, станум, ванадій, стронцій і силіцій, які становлять найбільшу небезпеку для людей.

"Дві третини хімічних сполук, виявлених експертизою в червоному шламі, викликають рак. Причому небезпека в тому, що потрапляють вони в наш організм несвідомо - через шкіру, через дихальні шляхи, через їжу. І визначити їх неможливо", - коментує головний лікар Національного інституту раку Міністерства охорони здоров'я Андрій Безносенко.

Результати аналізу зразків волосся осіб, які проживають біля шламосховищ Миколаївського глиноземного заводу, за інформацією судового експерта Євгена Юрченко, показали надмірний вміст алюмінію, хрому, свинцю, барію, стронцію і бору.

У результатах дослідження наголошується, що зміст алюмінію в організмі людей перевищено в деяких випадках в 5,5 раз, хрому - в десятки разів. В кінці 2019 місцеві жителі ініціювали створення громадської організації "Стоп Шлам". У травні 2021 вони довели в суді першої інстанції, що діяльність підприємства, а саме складання понад 47 млн тонн токсичного червоного шламу, завдають непоправної шкоди екології регіону.