RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Хто стоїть за рейдерською атакою на МГЗ: на заводі показали схему

Миколаївський глиноземний завод оприлюднив факти, що підтверджують сплановану рейдерську атаку на підприємство, та показав схему причетних.

Про це пишуть "Вести".

У Миколаївському апеляційному суді слухається справа за позовом ГО "Стоп шлам", який намагається отримати з МГЗ 9,2 млрд грн, використовуючи риторику боротьби за екологічний стан регіону. На заводі активістів звинувачують у шахрайстві – "до суду надали лише психологічну експертизу про моральну шкоду, яка виявилася ще й підробленою".

Громадську організацію "Стоп Шлам" було засновано у Миколаєві за кілька місяців до подання позову до МГЗ про стягнення моральної шкоди на користь 1279 осіб. Очолив її Василь Орел, який до цього керував уже трьома громадськими організаціями, а "юридичну та медійну підтримку забезпечує команда київського адвоката Павла Куфтирьова".

"Він відомий не стільки своїми юридичними справами, скільки як учасник "Велюрового скандалу", коли під час суворого карантину відвідував разом із депутатами та чиновниками ресторан "слуги народу" Миколи Тищенка "Велюр". За інформацією ЗМІ у російських партнерах Куфтирьова головний пропагандист РФ Володимир Соловйов. Мигтіло прізвище Куфтирьова у рейдерських скандалах - в основному у справах, які отримали назву "екорейдерство". Найяскравіший приклад - БРСМ-нафта. Команда, яка працювала у цьому кейсі, тепер у повному складі кинута на Миколаївський глиноземний: адвокат Артемій Воробйов, громадськик Олег Верник, його помічник з медіа Олексій Француз. На місцевому рівні для організацій вуличних акцій залучили колишнього футбольного хулігана Іллю Зелінського на прізвисько "Моль", а для надання ваги всій цій справі - голову ГО "Всеукраїнська екологічна ліга" Тетяну Тимочко", - пише видання.

Павло Куфтирьов сам підтвердив, що у справі про позов до НГЗ працює його "команда", за його словами, безкоштовно. Усі спікери постійно говорять про екологічну катастрофу та зростання захворювань на рак від червоного шламу, але офіційні цифри це не підтверджують. У Вітовському районі, де розташовано МГЗ, кількість онкозахворювань за рік знизилася на 43%.

"Те саме стосується ще одного фейку – експертизи волосся миколаївців, яка зараз нібито проводиться. "Стоп шлам" після неприємностей у державних експертних установах, найняли приватного експерта Євгена Юрченка з невідомої фірми КЕІЦ зі статутним капіталом всього 1500 грн. Після того як дослідження сплатили, експерт відразу почав давати коментарі про шкоду шламу. Хоча на питання в якій методиці проведено дослідження, у кого, коли і як відбиралися зразки, відповісти не зміг", - пише видання.

На МГЗ вважають, що риторика "Стоп шлам" щодо проведення нових експертиз, маніпуляції з цифрами захворюваності тощо – "чергові спроби вплинути на суд".

"Раніше стосовно засновників ГО "Стоп шлам" поліція розпочала кримінальне провадження за шахрайством. Також правоохоронці ведуть розслідування щодо експертів, які підробили психологічну експертизу та ввели в оману суд. А дії судді Ірини Бобрової та її шефа – голови Заводського районного суду м. Миколаїва Сергія Щербини, розслідують у ДБР", – зазначає видання.