RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Авіакомпанія, яку створюють за програмою "Велике будівництво", буде прагматичною - ЗМІ

Українська національна авіакомпанія UNA (Ukrainian National Airlines), про створення якої нещодавно заявив президент Володимир Зеленський, проєктується як бізнес і має стати прибутковою за 5 років. Про це йдеться в дослідженні, яке опублікували Факти.

"Спочатку думали над варіантом створення національної компанії на базі наявних авіакомпаній, але згодом від нього відмовилися через проблему керованості інвестицій. Якщо держава вкладає гроші, вона хоче знати, куди й на що вони витрачаються. Але у планах — створювати державне підприємство як акціонерне, що дозволить залучати приватний капітал та розвиватись швидше", - пише видання.

Таким шляхом свого часу йшли інші успішні національні перевізники, такі як Turkish Airlines і Lufthansa, де державна частка змінювалася залежно від ринкової ситуації.

Проєкт Української національної авіакомпанії, який розробило Міністерство інфраструктури разом із французькою консалтинговою компанією Aerogestion, передбачає гібридну модель, яка поєднуватиме переваги лоукостера та компанії з повним сервісом.

Також разом із запуском національної авіакомпанії та реконструкцією регіональних аеропортів за програмою президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" планують розвивати вітчизняне авіабудування.

"Як зазначив Володимир Зеленський, Угода про спільний авіапростір з ЄС залишає за Україною повноваження виробника авіатехніки. Це важливо з урахуванням потужностей заводу "Антонов" та наявності інженерних кадрів. Кваліфіковані людські ресурси та високу авіаційну культуру відзначають і французькі консультанти — як одну з переваг для створення авіакомпанії", - пишуть журналісти.

Наразі відомо, що обсяг інвестицій у розвиток в Україні власного авіабудування у період з 2021-го до 2030 року становитиме понад 34 млрд гривень.

Як повідомлялось, президент Володимир Зеленський 25 листопада оголосив про створення національного авіаперевізника в рамках програми "Велике будівництво", а також про плани розвивати повітряний флот силами українських виробників та у співпраці зі світовими лідерами.