RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Компанія, яка обіцяла створити українську вакцину, отримає від держави 13 млн грн на розробку тест-систем та реагентів

Комісія МОЗ України під керівництвом Ігоря Кузіна підбила підсумки конкурсу щодо розвитку нового напряму – біокластера.

Про це свідчить Протокол засідання конкурсної комісії з відбору наукових досліджень та розробок.

Про одного з переможців (компанію Діапроф-Мед) у Facebook написав професор, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАН України Віктор Досенко.

"Транш на 13 млн грн буде перерахований на рахунок відомої компанії Діапроф-Мед здавна закоханої в МОЗ України... Згадаймо лише інновацію МОЗ з діагностики COVID-19 методом ІФА! Вперше у світі, на хвилиночку!", - написав він.

На думку професора, тема конкурсу прописувалася під конкретних виконавців.

Компанія "Діапроф-Мед", яка отримає 13 млн грн за розробку 4 тематик (тест-систем та набору реагентів) з держбюджету, не вперше претендує на держзамовлення. 20 жовтня 2020 директор компанії Олександр Шевчук представив президентові України Володимиру Зеленському розробку вітчизняної вакцини від коронавірусу. Передбачалося, що на розробку вакцини з бюджету буде виділено 150 млн грн. Попри заяви представників компанії, вакцину так і не було винайдено. Про причини цього "Діапроф Мед" замовчує. При цьому компанія Олександра Шевчука тепер не лише претендує на держзамовлення, а й виграє конкурси вже на розробки тест-систем та наборів реагентів.

"Варто зазначити, що на початку нульових "Діапроф-Мед" вже потрапляла у гучний скандал з тестами на ВІЛ. Тоді у фармацевтичних колах говорили, що ті тести були не найвищої якості, втім держава їх все одно закуповувала", - писали "Вести".

А в 2008 році "Діапроф-Мед" подавала до суду на громадську організацію "Об'єднання "Донори за безпечну кров". Суть претензій фармкомпанії зводилася до листа, який активісти написали головному лікарю Київської обласної станції переливання крові. У цьому листі вони запевняли, що "Діапроф -Мед" випускала тест-системи низької якості не лише для діагностики ВІЛ-інфекції, а й для діагностики гепатиту.

Коли "Діапроф" випустив свою ІФА тест-систему, багато експертів ставили під сумнів якість і цих тестів. Згідно з дослідженнями імунолога Андрія Волянського, ІФА-тести від "Діапроф-Мед" показували вкрай багато помилково-негативних результатів. Про це він згадував у Facebook.

Незважаючи на це, компанії вдалося виграти у конкурсі з відбору наукових досліджень та розробок біокластера.