RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Міністр Галущенко може змінити керівництво держшахти ім. Сургая: шахтарі проти і погрожують вдатися до радикальних дій

Трудовий колектив та профспілкові організації державного підприємства "Шахта ім. М.С. Сургая" оприлюднили листа до міністра енергетики Германа Галущенко. В ньому шахтарі вимагають не здійснювати кадрових змін на шахті без погодження з її працівниками. За інформацією колективу шахти, таке рішення обговорюється в Міненерго.

Шахтарі нагадали міністру, що підприємство неподалік від лінії розмежування, попри відсутність держпідтримки змогло ввести в роботу новий очисний вибій.

"Не зважаючи на вкрай складну ситуацію у вугільній галузі, діючий керівник ДП "Шахта ім. М.С. Сургая" Сокун Олександр Сергійович доклав усіх зусиль щоб утримати стабільність та життєдіяльність підприємства, зберегти робочі місця 2220 працівників, в опалювально-зимовий період забезпечити країну значними обсягами вугілля. У час відсутності бюджетного фінансування на технічне переоснащення, за власні кошти підприємства змонтував і ввів у грудні 2021 новий очисний вибій", - зазначили працівники шахти.

Якщо ж рішення про зміну керівника ДП буде ухвалено міністром Галущенко одноосібно, шахтарі готові вдатися до радикальних дій: "У разі призначення нового керівника без погодження з профспілками залишаємо за собою право до вжиття радикальних дій по захисту трудового колективу від одіозного та безвідповідального керівника, який в змозі довести підприємство до критичного стану та повної зупинки виробничого процесу".

Працівників шахти підтримав голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрій Зімін. У своєму листі до Галущенко він нагадав, що міністр на зустрічі з профспілками обіцяв при призначенні Міненерго керівників вугільних підприємств враховувати думку представників профспілкових організацій.

Політичний експерт Володимир Цибулько в Facebook припустив, хто може стояти за ініціативою щодо зміни керівника ДП: "У заяві на ім’я Галущенка працівники не називають прізвища людини, яку міністр енергетики хоче призначити новим керівником шахти. У свою чергу я можу озвучити ім’я інших людей, які за моїми даними можуть бути причетними до спроби зміни нинішнього керівника шахти імені Сургая. Це "вугільні та енергетичні бізнесмени" Віталій Кропачов і Максим Єфімов. Ті, які контролюють дві донбаські шахти сім’ї Януковича – Новогродівську та шахту Росія, а також виробника електроенергії Донбасенерго".

Експерт додав, що в березні Міненерго та Донецька ОДА повідомили про введення на шахті в експлуатацію нової лави: "Обсяг її запасів за попередніми оцінками складає 1650 тис тон вугілля. Цей запуск вдалося здійснити за рахунок власних коштів підприємства на суму близько 150 млн грн та наполегливості його керівництва. Такимчином, шахтаріотрималистабільнуроботумайжена3 роки".

На думку політексперта, керівництво держави має відреагувати на ситуацію з шахтою ім.Сургая, аби ситуація з енергетичною кризою не погіршувалася ще більше.

"Вважаю, що міністр енергетики Галущенко має усвідомити наслідки від своїх дій, а його прямий керівник - прем’єр-міністр, і не прямий – президент, оцінити усі ризики та зупини подібні прояви безвідповідальності топ-чиновника", - резюмував політичний експерт Цибулько.