RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

АМКУ розпочав розслідування щодо закупівель тюремників на 15 млрд: тендери віддали дружині СБУшника

Антимонопольний комітет, реагуючи на розслідування ЗМІ про монополізацію держзакупівель харчування для ув'язнених, розпочав дослідження низки укладених трирічних угод між Державною установою "Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України" Мін'юсту і компаніями колишнього СБУшника Андрія Кміта та його дружини Марини Ставської.

"Комітетом розпочато дослідження на предмет наявності або відсутності на ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції у діях ряду суб'єктів господарювання під час участі у процедурах закупівлі, замовником у яких є Державна установа "Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України" Міністерства юстиції", - заявили в АМКУ.

Розслідувати АМКУ планує закупівлі м’яса, моркви та капусти, картоплі, борошна, крупи, олії, риби. Ці тендери тюремники віддали пулу з семи копаній: ТОВ "Фінінтертехнологія", "Ес Енд Ей Груп", "Кариота", "Р-Продакт", "Арт Свн", "Фалькон Прайм", "Торен Рітейл", ФОП "Гальчанський Федір В'ячеславович", - що, за даними ЗМІ, афільовані до родини екс-СБУшника часів Януковича Андрія Кміта та його дружини Марини Ставської. Решту компаній-учасників тюремники "викинули" з аукціонів, замовник підписав угоди з переможцями-монополістами на умовах завищених цін: за борошно для ув’язнених компаніям Ставської тюремники переплатять майже у 2 рази (ринкова ціна 8,6 грн, у тендерній пропозиції - 14,7 грн за кг), а за крупи - більш ніж у 2 рази (ринкова вартість пшеничної крупи - 9 грн, у переможній пропозиції - 20,4 грн за кг). Переліченим вище 7 компаніям Кміта і афільованому ФОПу протягом останнього часу ДУ "Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України" Міністерства юстиції віддала тендерів на суму 14,9 млрд грн. Тюремники також витрачають державні кошти на судові позови в інтересах, зокрема, ТОВ "ФІНІНТЕРТЕХНОЛОГІЯ". Чиновники оскаржили до ОАСК рішення АМКУ про незаконний допуск компанії Ставської до аукціону, замість того, щоб скасувати допуск і провести закупівлю без порушення законодавства. Тендер із поставки овочів до пенітенціарних установ, таким чином, тюремники заблокували на рік, і може більше - до завершення судового розгляду.

В Мін’юсті факт судової тяганини в інтересах монополіста визнають, і наводять як аргумент, що суд не визначився, що "ФІНІНТЕРТЕХНОЛОГІЯ" перемагає незаконно. А відповідне рішення АМКУ - "не - указ", а тому й оскаржене. Проте наявність судового оскарження не зупиняє його дію, і тюремники 4 місяці безпідставно ігнорують припис Антимонопольного комітету, не виконуючи положень законодавства про закупівлі.

Блокування овочевого тендеру збоку тюремників веде до невиконання "Генеральною дирекцією Державної кримінально-виконавчої служби України" Мін'юсту бюджетного плану й дефіциту продовольства у пенітенціарних установах.

У Верховній раді заявили про наміри розслідувати "монополію компаній Ставської" та ймовірну їх змову з тюремниками у корупційних цілях. Компанії Ставської - Кміта вже були фігурантами провадження СБУ за фактом розкрадання бюджетних коштів на тюремній їжі. В помешканні подружжя слідчі проводили обшуки у 2020, справу порушили не тільки через завищенні ціни на продукти, але й через її низьку якість - компанії-монополісти постачали до тюрем борошно з піском, смердючу рибу і курятину з сальмонелою.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: