RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Прокурору ОГП Віталію Лало загрожує 8 років ув'язнення за підробку документів у справі Stolitsa Group

Державним бюро розслідувань та Офісом генерального прокурора вже більше восьми років розслідуються кримінальні провадження щодо нібито незаконного будівництва житлових комплексів у місті Києві на землях Державного підприємства "Науково-дослідний, виробничий агрокомбінат "Пуща-водиця". Вказані факти були неодноразово перевірені у десятках кримінальних проваджень починаючи з 2014 року і за наслідком розслідування, всі кримінальні провадження були закриті за відсутністю складу злочину в діях як представників Stolitsa Group так і представників Агрокомбінату "Пуща-водиця".

Про це повідомляє пресслужба Stolitsa Group.

Незважаючи на це, у листопаді 2019 за заявою громадської організації було зареєстровано нове кримінальне провадження за аналогічними фактами, якому присвоєно № 12019000000001057.

Більше ніж за два роки розслідування вказаного провадження, слідством проведено десятки обшуків та експертиз, сотні виїмок та допитів, однак не встановлено жодних доказів порушення вимог чинного законодавства.

Адвокатами Stolitsa Group було добровільно надано всі необхідні документи та пояснення, які спростовують упереджену позицію Офісу генерального прокурора та Державного бюро розслідувань, спрямовану на перешкоджання господарської діяльності Stolitsa Group.

Строки розслідування у кримінальному провадженні № 12019000000001057 неодноразово продовжувались під приводом необхідності проведення додаткових слідчих дій, незважаючи на те, що всі обставини встановлені, а документи досліджені.

Як наслідок, 28 січня 2022 Печерський районний суд міста Києва відмовив слідчому Державного бюро розслідування Олександру Аніну у продовженні строків розслідування вказаного кримінального провадження.

Це означає, що протягом п’яти днів вказане кримінальне провадження мало бути закрите прокурорами Офісу генерального прокурора.

Незважаючи на це, 31 січня 2022 прокурор Офісу генерального прокурора Віталій Лало вніс неправдиві відомості до ЄРДР щодо продовження розслідування у вказаному провадженні.

Адвокатами оскаржено бездіяльність прокурора Офісу генерального прокурора Віталія Лало щодо незакриття вказаного провадження.

В результаті, 14 лютого 2022 Печерський районний суд міста Києва встановив, що строк розслідування закінчився 31 січня 2022 і зобов’язав прокурора Офісу генерального прокурора Віталія Лало закрити кримінальне провадження № 12019000000001057.

Залишається відкритим питання чи постане прокурор Віталій Лало перед судом за статтями 364 та 382 Кримінального кодексу України, санкції яких передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років.

Згідно даних, опублікованих Національним антикорупційним бюро України, антикорупційними судами винесено 70 обвинувальних вироків у схожих справах та 360 обвинувальних актів скеровано до суду.