RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Зрив військових контрактів на 120 млн: фіскали на Сумщині блокують діяльність найбільшого платника податків

На Сумщині вже другий раз поспіль діяльність підприємства, яке є найбільшим платником податків в області, було заблоковано.

Про це йдеться в матеріалі видання "Факти".

Перший раз підставою для фіскалів стали 100 млн грн, які підприємство "Шервул" отримало з держбюджету в якості податкового відшкодування. Тоді через версію прокурора щодо несплати підприємством податків були заблоковані всі рахунки, у тому числі ті, з яких сплачувалися податки та зарплатня працівникам. Адвокати підприємства виграли апеляцію, рахунки розблокували, а рішення Генпрокуратури було визнане протиправним.

У квітні виробник заявив про тиск через блокування податкових накладних та віднесення підприємства до категорії ризикових. Ця ситуація загрожує зривом військових контрактів з Міноборони та Нацгвардією, скороченням чисельності працівників чи взагалі банкрутством.

"Регіональною комісією головного управління державної податкової служби у Сумській області було прийнято рішення по нашому підприємству щодо включення у категорію ризикових… Кожна наша податкова накладна на даний час блокується, що не дає можливості нам поставити на прихід сировину й виготовляти продукцію на замовлення Міноборони та іншим військовим частинам, які замовляли військову форму у нашого підприємства", - говорить адвокат ТОВ "Шервул" Євген Страшок.

Він наголосив, що санкції за недотримання строків постачання кінцевого продукту вагомі, що може стати причиною банкрутства підприємства.

"Ми звернулися до Державної податкової служби України, залучили до діалогу Обласну військову адміністрацію, яка буде допомагати у комунікації з податківцями… Ми не можемо отримати жодних пояснень по конкретних операціях", - розповів Страшок.

17 квітня відбулася робоча нарада, на яку не пустили ЗМІ.Її підсумки прокоментував Євген Страшок: "Вона відбулася за участі представників головного управління ДПС у Сумській області, заступника керівника Сумської ОВА, представників правоохоронних органів. Ми надали всі документи та пояснення щодо незаконних дій податківців. Вважаємо, що це продовження історії щодо тиску на підприємство. На даний час у нас на виконанні понад 8 договорів з Міноборони, понад 3 з Нацгвардією на суму понад 120 млн грн. А через дії податківців строки постачання будуть зірвані, а санкції за невиконання цих зобов’язань можуть призвести до банкрутства нашого підприємства. Чекаємо на пояснення податківців у п’ятницю (21 квітня)". Представник обласної податкової служби в коментарі щодо ситуації відмовив.

Колектив підприємства наголошує, що працює в межах законодавства, сплачує податки в бюджет та не толерує корупцію, і планує захищати у правовому полі свої права.

"Такі вчинки контролюючих органів безпосередньо зумовлюють активну громадську позицію нашого підприємства та дотримання нашої антикорупційної програми. Всі питання ми будемо вирішувати виключно в рамках чинного законодавства… Дякуємо військовій адміністрації області, що звернула увагу на це питання та всіляко нас підтримує. Ми надали повний перелік документів. Чекаємо на результат. Та сподіваємось, слова не будуть розходитися з ділом", - додав адвокат.