RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Шмигаля звинуватили в показовій дерегуляції, тоді як у бізнеса є важливіші проблеми - ЗМІ

В уряді Дениса Шмигаля ігнорують проблеми бізнеса або пропонують рішення, які не впливають на розвиток економіки.

Про це йдеться в матеріалі"Delo.ua".

В якості ініціатив, які висуваються урядом, автори називають реформу дерегуляції - зменшення дозвільних документів і процедур для бізнесу. Ці ідеї називають пропозиціями міжвідомчої робочої групи, і уряд Шмигаля підтримує не всі з них. Крім того, ступінь впливу деяких ліквідованих дозволів на економіку мізерний, зокрема скасування видачі голограм на компакт-диски, і відмова від дозволу Держземагентства на експорт картографічної продукції або від дозволу на заняття цілительством (народною медициною).

Тим часом низка проблем залишаються невирішеними, і ключовою є проблематика бронювання працівників від мобілізації. Наприкінці літа 2022 бізнес підтримав пропозицію Мінцифри про проект "єВідрядження" (виїзд за кордон в обмін на заставу), але Шмигаль заблокував цю ініціативу. Новий порядок, ухвалений урядом в січні, теж працює з перебоями.

"В Європейській бізнес асоціації заявляли, що попри формальні зрушення - на практиці чиновники все ще "маринують" списки підприємців тижнями. За даними ЄБА, у понад 80% компаній, які є їх членами, є працівники, які потрапили під мобілізацію, у половини компаній забрали кожного десятого працівника. У деяких в армію забирають до 40% всіх співробітників, що реально паралізує бізнес", - зазначають автори. Критичною називають ситуацію в малого і середнього бізнесу.

Серед інших викликів - повернення з 1 липня в повному обсязі штрафів і перевірок для бізнесу, посилення митного контролю, проблеми необґрунтованого блокування податкових накладних, що пов'язано із корупційними ризиками. Викликами для бізнесу названі великий рівень тіньової економіки (ринок нелегального тютюну становить рекордні 22%). При цьому на легальний бізнес накладаються все нові зобов'язання щодо стандартизації пакування та інших змін до продуктової лінійки, переобладнання виробничих ліній тощо.

Підприємці занепокоєні регуляторними ініціативами, які перекривають "послаблення" програми дерегуляції: уряд і депутати розглядають можливість створення нових схем у сфері захисту прав споживачів через створення "Спілки громадських об’єднань споживачів" та Комісії з питань позасудового розв’язання спорів. Їм нададуть можливість проводити перевірки бізнесу; накладати штрафи; проводити обов'язкові платні навчання для підприємців. Також законотворці збираються запровадити екологічний аудит для бізнесу, включаючи ФОПів, додаткове оподаткування молочної галузі, блокується робота Держлікслужби, що негативно відбивається на діяльності фармринку і забезпеченні населення ліками.

"Замість вигадувати міфічні задачі, які зводяться до дрібного крючківництва, Кабміну варто було б по-справжньому звірити годинники з реальним бізнесом, який платить податки, створює робочі місця і залучає інвестиції під час війни", - резюмує видання.