RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

GNT Group називає заяви кредиторів про пропажу зерна маніпуляцією та звинувачує Argentem в рейдерстві

Бенефіціари українського холдингу GNT Group Сергій Гроза та Володимир Науменко вважають заяви кредиторів Argentem Creek Partners про утилізацію 400 тис. т зерна "маніпуляцією" та звинувачують їх в рейдерських діях. Компанії холдингу зазнали збитків, і компенсувати їх планують через суди.

Про це пише видання "Апостроф".

Ключове звинувачення іноземних кредиторів, на якому будується аргументація задля стягнення заборгованості: начебто GNT Group незаконно утилізував 400 тис. тонн зерна та насіння соняшнику на $130 млн. Однак аналіз публікацій, повідомлень кредиторів та GNT Group не пояснює звідки взялась цифра в 400 тис. тонн зерна на $130 млн та яке відношення до цього мають кредитори, адже ACP у якості застави мав саме корпоративні права GNT Group. Інший кредитор Innovatus Capital Partners крім корпоративних прав отримав в заставу близько 100 тис. тонн зерна, але це не пояснює озвучених кредитором ACP об'ємів.

У GNT Group пояснили, що кредитори задля виправдання своєї позиції у судах об'єднують два не пов’язані "зернові епізоди": зберігання заставного зерна та трейдинг зерна GNT Group, по якому немає якихось зобов'язань перед кредиторами. З початку війни компанії холдингу з великими труднощами реалізували 250 тис. тонн зернових культур та насіння соняшнику. Інше зерно, яке зберігалося в порту, зіпсувалося через неналежні умови зберігання, які виникли у зв'язку з військовими діями, і його змушені були утилізувати. Для інспекції була залучена міжнародна компанія Bureau Veritas, яка задокументувала псування зерна через його зволоження. Утилізація ураженого зерна та полагодження елеваторів відбувались з травня по серпень. По мірі підготовки до робочого стану елеватор заповнювався новою продукцією.

Крім того, за словами Володимира Науменка, через недружні дії кредиторів у січні-лютому 2023 холдинг втратив частину контрактів щонайменше на 0,5 млн тонн зерна з контрагентами – міжнародними трейдерами, які давно працювали з GNT Group. Враховуючи ці фактори, власники GNT Group заявляють, що вони у арбітражному суді Великобританії будуть добиватись компенсації збитків, яких завдали рейдерські дії Argentem Creek Partners.

У грудні 2022 року кредитор Argentem Creek Partners заявив про примусове стягнення кредиту в $75 млн (плюс проценти) з GNT Group. І почав намагатись установити контроль над всім бізнесом холдингу (володіє великим зерновим терміналом в Одеському порту).

До захоплення бізнесу GNT Group на боці Argentem називають причетними українських політиків: на початку листопада, за півтора місяці до початку рейдерського захоплення, з ACP у Відні зустрічався нардеп Давид Арахамія, де нібито обговорював з представниками DF Group можливість передачі Argentem активу GNT Group під контроль портового бізнесу Дмитра Фірташа (в його групу входить порт "Ніка-Тера").