RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

У дипкорпусі США вказали на ознаки змови "Інтерпайпу" Пінчука та Мінекономіки проти американського бізнесу

У дипломатичному корпусі США висловлюють занепокоєння через можливі зв'язки Віктора Пінчука та української влади, що в підсумку шкодять американському бізнесу в Україні.

Про це пише американський дипломат, посол США у Королівстві Бахрейн у 2007-2011, ексзаступник речника Держдепартаменту США Адам Ерелі у статті "Попередження з українських газових родовищ: корупція повертається" для The National Interest.

Автор наводить приклад, коли "Інтерпайп" Пінчука впливаючи на Мінекономіки намагається створити перешкоди для діяльності конкурента Інтерпайпу зі США – компанії Vorex.

"Успіхи компанії Vorex не влаштовують пронизаний корупцією олігархічний клас, який палко жадає зберегти контроль над бізнес-процесами. Першу скрипку тут відіграє Віктор Пінчук – мільярдер і власник компанії Інтерпайп, який навіть не виробляє самостійно необхідне для Нафтогазу обладнання, але прагне постачати товар нижчої якості за вищими цінами", - пише Ерелі.

Vorex, запропонувавши найнижчу ціну на бурильні та обсадні труби для газовидобувної галузі, переміг у 3 публічних торгах, які проводив НАК "Нафтогаз". Конкурентом американської компанії виступив Інтерпайп, і програв по ціні.

"Інтерпайп за допомогою кулуарних важелів впливу змовився із Міністерством економіки, щоб "збити" свого американського конкурента. Такі кроки вже призвели до того, що у найближчій перспективі проекти Нафтогазу будуть згорнені", - зазначає дипломат.

Ерелі звертає увагу, що такі події посилають негативний сигнал США: "Цілеспрямовані кроки Інтерпайпу проти Vorex не залишилися непоміченими зі сторони Державного департаменту та Конгресу. Там стурбовані зухвалими діями місцевого олігарха, який нахабно маніпулює системою і атакує іноземну компанію для власної вигоди".

Автор нагадує, що наслідком ухваленого комісією з міжнародної торгівлі за закритими дверима рішення є те, що ставка ввізного мита на труби, які для "Нафтогазу" постачає Vorex, зросте на 52%, що призведе до того, що Нафтогаз і український уряд будуть змушені заплатити за труби дорожче.

"Рішення комісії також надсилає сигнал Конгресу. Вашингтон за останні 18 місяців витратив 76 млрд доларів на підтримку України зовсім не для того, щоб дивитися, як бюрократи та наближені до влади гравці нехтують інтересами США", - резюмує дипломат.

Раніше видання РБК-Україна повідомляло, що у Конгресі занепокоєні, бо український енергосектор може зазнати кризи в результаті неконкурентних спроб витіснити Vorex із України. Відповідне звернення було скеровано до Посольства України в США та Мінекономіки. Vorex перемогла Інтерпайп у декількох тендерах, запропонувавши нижчу ціну трубу для НАК "Нафтогаз".