RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Новий власник Триліського спиртового заводу має сплатити за нього ставку та всі заборгованості - Прозорро

7 вересня у Прозорро.Продажі відбулися торги з приватизації Триліського спиртового заводу. Новий власник Триліського спиртового заводу має сплатити за нього понад 11,5 млн грн - переможну ставку торгів та усі заборгованості підприємства.

Про це йдеться на сайті Prozorro Sale.

Це третя спроба Фонду державного майна України продати об'єкт на торгах. Обʼєкт продавався на гібридному голландському аукціоні - на пониження ціни. Це онлайн-аукціон, під час якого початкова вартість лота покроково знижується, поки хтось з учасників не зупинить зниження. Такі аукціони проходять на Прозорро.Продажі з жовтня 2017. У системі відбулося майже 21 тисяча успішних голландських аукціонів, за підсумками яких організатори отримали майже 11,5 млрд гривень.

Переможець аукціону з приватизації заводу зупинив зниження стартової ціни на сумі 6,5 тис грн. Тепер переможець має підписати протокол торгів, сплатити вартість лота та підписати договір, сплатити усі борги підприємства та виконати інші умови, передбачені договором та умовами приватизації. Лише після цього приватизація заводу вважатиметься завершеною. Якщо ж переможець торгів відмовиться сплатити усю суму (з переможною ставкою, ПДВ та заборгованостями), він втратить 131 тис грн гарантійного внеску, а завод залишиться у державній власності, відтак ФДМУ зможе виставити його на приватизацію повторно.

Триліський спиртовий завод наразі має накопичену заборгованість сумою 11,44 млн грн. З них майже 4 млн грн — заборгованість виплати зарплати, ще 5,7 млн грн - борги перед держбюджетом. Щодо майна заводу зареєстровані 2 арешти та накладено податкову заставу: завод веде 20 судових спорів, з яких 18 — про стягнення заборгованості по зарплаті. Новий власник буде зобов'язаний зберегти персонал протягом 6 місяців та розв'язати питання з судовими позовами, арештами та заставами.

З 2010 спиртзавод не здійснює виробничу діяльність, обладнання не використовується. Підприємство є збитковим: лише за перше півріччя 2023 чистий збиток склав 902 тис грн, у 2022 - 1,2 млн грн, у 2021 — понад 1 млн.

Проданий на аукціоні майновий комплекс включає нерухоме майно та інфраструктуру загальною площею 13,2 тисячі кв.м. на земельній ділянці площею понад 104 тис га. Відповідно до законодавства земельні ділянки не приватизуються - новому власнику не належатиме земля, на якій розташований завод.

Регіональне відділення Фонду держмайна вперше намагалося продати спиртзавод у липні 2023, однак на ринку не знайшлося зацікавлених.