RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Львівські суди сприяли передачі терміналу на Закарпаття бізнесу із РФ - розслідування

Перевалковий термінал у Закарпатській області "Карпати" на залізничній станції Батево біля міста Чоп і ТОВ "Термінал Карпати", що належить ТОВ на початку 2000-х був реконструйований зі швейцарським інвестором, внаслідок чого на 60% опинився в руках російського бізнесу.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

У 2008 SVT Sojuzvneshtrans Holding AG була об'єднана з SOTRA HOLDING AG, за якою стоїть російський бізнес, і стала правонаступницею компанії. SOTRA, пропустивши строки позовної давності, почала претендувати на 60% всього майна українського терміналу. Госпсуд Львівської області ухвалив рішення 2 лютого 2023. 28 червня Західний апеляційний суд підтвердив рішення.

За тією ж адресою знаходиться 7 компаній російського бізнесмена Миколи Макуріна. Він помер, право підпису перейшло Катерині Макуріної. У всіх компаніях присутній один управляючий менеджер – Петер Котт, він же – голова наглядової ради SOTRA AG. За цією ж адресою була філія Російського об'єднання промисловців та підприємців, представником був Котт. Філія переїхала і змінила назву, але керівник залишився колишнім — це Микола Макурін.

SOTRA HOLDING AG може представляти інтереси Олега Білозерова - члена Бюро Правління Російського об'єднання промисловців та підприємців, який займає крісло голови Комісії з транспорту та транспортної інфраструктури, а також є гендиректором ВАТ "Российские железные дороги".

Партнером покійного Макуріна в швейцарських юрособах є іранський бізнесмен Юсеф Шеркаті і його син Нілуфар. Шеркаті-молодший є кінцевим бенефіціаром української "дочки" швейцарської транспортної компанії M&M Militzer & Münch International Holding AG. Шеркаті-старший - батько дружини Петера Котта. Громадянин Німеччини Міхаель Альберт є сином партнера Юсефа Шеркаті, з яким той збудував бізнес-імперію у Швейцарії. Альберт є її директором із впливом на рівні дітей Шеркаті-старшого. Міхаель Альберт є співзасновником спілки INTERNATIONAL COORDINATING COUNCIL ON TRANS-EURASIAN TRANSPORTATION (CCTT) з гендиректором РЖД Білозеровим. У CCTT раніше входив попередній глава РЖД Володимир Якунін.

Таким чином, український термінал "Карпати" намагається заволодіти мережею російських компаній. Журналісти закликають правоохоронні органи звернути увагу на цей кейс.