RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Легалізації грального бізнесу в Україні шкодять скандальні радники в складі регулятора - розслідування

З метою контролю за гральним бізнесом в Україні було створено Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей і дорадчий орган - Консультаційно-експертну раду, в склад якої входили скандальні особистості з "російським шлейфом".

Про це йдеться в матеріалі видання "Телеграф".

Так, 6 вересня КРАІЛ відзвітувала про діяльність Консультаційно-експертної ради: КЕР провела 15 засідань за 6 місяців з моменту обрання нового складу та її керівника Антона Кучухідзе, а також надала свої зауваження до низки законопроектів.

Минулий склад КЕР КРАІЛ розпустила 12 серпня 2022, заявивши, що та працювала безрезультатно і не виконувала своїх повноважень. Першим заступником голови ради був Борис Баум – саме він нібито лобіював видачу ліцензії гравцям ринку з російськими зв'язками. Бауму також приписують зв'язки з депутатами Держдуми РФ Бабаковим, Гінером та Воєводіним, в Росії він працював генпродюсером RTVI (наразі є пропагандистським ресурсом). У Латвії Баум був фігурантом кримінальної справи - йшлося про контрабанду та підробку документів, за щоотримав вирок у5 років умовно.

В Україні його кандидатуру просував колишній заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко. До цього ні Баум, ні Тимошенко не мали досвіду в гральному бізнесі. Тимошенка було звільнено з ОП, Баум з початком повномасштабного вторгнення РФ поїхав з України. Головне слідче управління Нацполіції відкрило кримінальне провадження (№12022000000000558) через приховування частини отриманих від гральної діяльності доходів.

У довоєнному 2021 році гральний приніс до держбюджету 127 грн 03 коп. Кабмін виступав з ініціативою ліквідувати КРАІЛ, подав відповідний законопроєкт до ВРУ, але наразі КРАІЛ і КЕР продовжують працювати.

Голова КЕР Антон Кучухідзе також головує в організації Ukrainian Gambling Council (відстоює інтереси операторів азартних ігор). Раніше вінне був знавцем грального ринку, всоцмережах позіціонує себе як політолог-міжнародник. В якості експерта був присутній на каналах Медведчука, і висміював ідеї перемоги України над РФ. В VIII скликанні ВР був помічником нардепа від "Опозиційного блоку" Сергія Ларіна, у 2014 сам балотувався до Ради від цієї ж партії у списку під №71.

Журналісти згадують скандальні заяви Кучухідзе про гральний бізнес: "… один турист із Близького Сходу щодня витрачає у Києві 800 євро, із них 300 євро припадає на готель. А за оцінками об'єднання Visit Ukraine, 500 євро може бути спрямована на участь в азартних іграх" і "легалізація грального ринку врятує країну від коронавірусу".

Журналісти доходять висновку, що окремі представники регулятивних органів дискредитуютьсферув цілому, і є сенс переглянути їх роль у галузі.