RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 червня

Всі новини

Мор риби на Вінниччині може бути пов'язаний зі страховою оборудкою - розслідування

В озері Ладижинського водосховища у селі Степашки на Вінниччині стався мор риби, керівник підприємства, яке займалося розведенням риби, заявив, що загибель нібито спричинило потрапляння у воду небезпечних речовин, проте факти ставлять цю версію під сумнів.

Про це йдеться в розслідуванні УНН.

Розведенням риби на озері займалося ТОВ "Перша аквапромислова компанія". Директор компанії Олександр Корх вказав, що загинуло 3000 рибин на 9 тонн. Ціна за кілограм осетра стартує від 400 грн, стейку білуги - від 900 грн. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом порушення правил охорони вод, яке привело до масової загибелі об'єктів тваринного світу. Держекоінспекція області відібрала проби води в озері. Результати експертизи показали, що показники азоту амонійного, нітрит іонів, фосфатів, сульфатів, хлорит-іонів в межах допустимого значення.

При цьому риби в озері не мало б бути - ДП "Укрриба", в якого компанія орендувала озеро, в серпні 2022 розірвало договір через заборгованість за оренду, і звернулося до суду із позовом. 10 липня 2023 Госпсуд Києва прийняв позов, 3 жовтня стало відомо про мор риби, а 20 жовтня суд виносить рішення, яким задовольняє позов "Укрриби".

Журналісти вказують, що риба незадовго до інциденту була застрахована, й тому при необхідності виплати грошей по рішенню суду та повернення озера орендодавцю підприємству не треба переживати що робити з рибою, а збитки покриє страховка. Також за даними УНН, щоб зекономити збалансований корм осетру та білузі заміняли оселедцем, тобто рибу могли труїти.

Сама "Перша аквапромислова компанія" була зареєстрована у 2015, діяльність у Вінницькій області розпочала 6 років тому. Олександр Корх, судячи з youcontrol, прописаний у тимчасово окупованому Донецьку, був помічником нардепа VІІІ скликання від "Опозиційного блоку" Володимира Гусака. На виборах до Верховної Ради у 2014 Гусак мав №15 у партійному списку. Працював у ТОВ "Метінвест холдинг", що пов'язує його з Ахметовим. 8 червня 2022 рішенням суду діяльність "Опоблоку" в Україні була заборонена. За декілька кілометрів від акваферми розташована Ладижинська ТЕС, яка входить до структури ДТЕК Ахметова, а землі довкола озера перебувають в оренді у ДТЕК.

Депутати Вінницької обласної ради створили Робочу групу щодо мору риби, ініціаторами стали обранці від "Української стратегії Гройсмана". Перше засідання Робочої групи свідчить про те, що вона фактично стала на сторону "Першої аквапромислової компанії" та її версії інциденту, ще до висновків правоохоронних та експертних органів, які можуть спростувати версію про отруєння хімічними речовинами, які потрапили в озеро.