RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Мінюст заблокував держреєстратора Козлова, послугами якого користалися для атак на GNT Group - ЗМІ

У листопаді 2023 Міністерство юстиції визнало протизаконними дії держреєстратора Юрія Козлова про зміну керівника та місцезнаходження ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл", що входить до холдингуGNT Group. Міністерство на 2 місяці заблокувало реєстратору доступ до держреєстру.

Наказ про це Мінюст прийняв 13 листопада 2023, пишуть "Українські новини".

Перегляд справи Колегією став можливим після того, як суди дійшли висновку, що Козлов неправомірно здійснив перереєстрацію підприємства з Одеси (де знаходяться потужності GNT) на Львів та змінив директора Віталія Марченка на юриста, що ймовірно діє в інтересах кредитора Argentem Creek Partners, Ігоря Кулака. Справа розглядалась за скаргою "Олімпекс Купе Інтернейшнл". Як прокоментував адвокат власників GNT Group Григорій Павленко, зміна керівництва та місцезнаходження "Олімпекс Купе Інтернейшнл", яку провів реєстратор Козлов, стала початком рейдерської атаки фонду Argentem Creek Partners (ACP) на активи GNT Group: "Рішення Мінюсту підтверджує те, про що раніше заявляв GNT Group: фонд ACP під приводом стягнення боргу незаконно розпочав переоформлення на себе всього портового бізнесу міжнародного холдингу, заснованого Сергієм Грозою та Володимиром Науменко. Використання саме державного реєстратора у цій схемі може свідчити про тиск з боку влади в інтересах ACP".

Холдинг GNT Group (побудував зерновий термінал в Одеському порту) взяв два кредити на $75 млн у ACP та на $20 млн у Innovatus Capital Partners під заставу корпоративних прав компанії, вартість яких в рази перевищувала кредит. Через пандемію та повномасштабне вторгнення РФ у GNT Group виникли труднощі з погашенням тіла кредиту. Проте з початком роботи "зернового коридору" виникли перспективи погашення боргу. У грудні 2022 GNT вів переговори з ACP та Innovatus про реструктуризацію боргу та інвестиції з іноземними компаніями. 20 грудня ACP раптово оголосив про примусове стягнення боргу, залишивши на перерахування коштів кілька годин. 19 ж грудня, кредитор ініціював зміну керівництва "Олімпекс Купе Інтернейшнл" та інших компаній холдингу, що управляють зерновим терміналом. Реєстраційні дії, що були визнані Мінюстом незаконними, провів реєстратор Козлов.

В GNT заявили, що не відмовлялись виконувати свої зобов'язання, але кредитори фактично розпочали рейдерське захоплення компанії з метою перепродажу активів третій стороні. За свідченнями журналістів, спроби захоплення здійснювались за підтримки голови фракції "Слуг народу" Давида Арахамії та компанії Hillmont Partners, яка має у владі зв'язки. Ігор Кулак є юристом Hillmont Partners. Давид Арахамія раніше у Відні зустрічався з ACP, і ймовірно обговорював можливість передачі Argentem стивідорного активу GNT Group під контроль певного покупця. Сам нардеп відмовився коментувати ці дані.

1 березня нотаріус Анатолій Гулієв за рішенням Західного апеляційного госпсуду поновив юрадресу "Олімпекс Купе Інтернейшнл" в Одесі та Віталія Марченко керівником підприємства. Мінюст задовольнив скаргу Кулака і без розгляду Колегією і порушенням процедури відмінив дії Гулієва. Проте директором компанії залишається Віталій Марченко. В жовтні без вказування джерел була опублікована новина, що слідчий Нацполіції вручив Гулієву підозру у кримінальному провадженні начебто за те, що той не виконав судове рішення.

Як прокоментував адвокат, "такі можливі дії Нацполіції є більш, ніж дивними з огляду на те, що нотаріус Гулієв якраз вочевидь виконав рішення суду, а не навпаки. Все це ще раз свідчить про можливий корупційний слід з адміністративним тиском з боку влади на користь американського кредитора ACP. Цікаво чи будуть правоохоронці такими ж вправними щодо реєстратора Козлова, незаконні дій якого підтверджені судами та Колегією Мінюсту?".