RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Спіймали "золоту рибку" і саботують слідство: експерт прокоментував дії БЕБ у справі Коломойського

Українське Бюро економічної безпеки в Європі вже іноді сполучається з епітетами "недоброчесний", "непрозорий", "заангажований", і Києву на цьому тлі потрібно переконувати економних і зосереджених на власних проблемах союзників. А в ЄС вже занепокоєні прозорістю роботи БЕБ.

Про це написав політолог Олексій Голобуцький, зазначає "Телеграф".

"ЄС очікує перезавантаження БЕБ вже наступного року" - подібними заголовками ряснять українські ЗМІ... Все через звіт Єврокомісії на 150 сторінках, де БЕБ згадується аж 7 разів. І, на жаль, про головний економічний правоохоронний орган пишуть в негативному контексті", — зазначає він.

Політолог нагадав, що БЕБ створили за рік до великої війни. Наразі на Бюро йде велике фінансування, а "коли це створювали, то переконували всіх, що БЕБ стане джерелом шалених прибутків з корупціонерів".

"Минуло майже 3 роки.На рахунку БЕБ жодної позитивно резонансної справи – в сенсі, з підготовкою до суду, успішним проходженням суду і нарешті очікуваними прибутками для держави. Що є на рахунку БЕБ - так це зависла з серпня справа Коломойського. Зі щомісячними мільйонними видатками на умовне "ведення справи" - роздрукування кількох папірців і проведення допитів цілих 4 свідків, для чого задіяний аж 51 співробітник. А також формулювання спочатку абсурдного складу злочину (власник банку перегнав на кілька днів гроші у власну ж компанію, тоді перегнав в свій банк назад; в себе взяв, собі дав, собі повернув: склад злочину тут в принципі нема з чого малювати, тим більше через 10 років після того як). А потім за наші мільйони сформулювали вже фізично нереальний склад злочину – зникнення в усіх на очах готівки на 12 вантажівок. Відсутність чи наявність котрих не помітили ні міжнародний аудит під час націоналізації, ні голова Нацбанку. Так, ми з вами саме от за цю белетристику регулярно платимо", - пише експерт.

Він звертає увагу, що незрозумілою є мотивація БЕБ і ставлення Бюро до справи Коломойського: "Найгучніша, мабуть, економічна справа в історії України (все ж інші справи щодо мільйонерів пов'язані більше з держзрадою). На лаві підсудних сидить третій найвпливовіший і найбагатший представник великого бізнесу, людина зі списку "Форбс", політик, сірий кардинал… Слідство триває 4 місяці, в СІЗО він 3 місяці. У цей час пів сотні детективів змогли допитати аж 4-х свідків… і все… Вони спіймали "золоту рибку" і замість того, щоб зробити із нею щось корисне, чотири місяці саботують слідство", — обурюється експерт.

За його словами, адвокати Коломойського звернулися до суду, щоб передати справу до НАБУ, "В НАБУ вже є кілька справ, пов'язаних із "ПриватБанком" та Коломойським… Було би правильно об'єднати їх в одну... Це, ймовірно, помітно здешевить слідство (хоч і позбавить зарплат, прогресивок, надбавок і премій 37 детективів і 14 прокурорів ). Але суд не дозволив такого цинічного свавілля щодо 51 отримувача грошей: спочатку антикорупційний суд першої інстанції відмовив адвокатам, а потім і апеляційна палата цього ж суду, заслухавши доводи захисників, залишила все як є", - пише він.

Справа БЕБ може стати затяжною і завершитися в ЄСПЛ, а колегія Євросуду закриє цю справу: "А ще зобов'яжуть українську державу заплатити компенсацію кришталево чесному громадянину Ігорю Коломойському: витрати на адвокатів, моральну шкоду і так далі. Це очевидний для кожного прогноз: погано (або ніяк) підготована справа завжди б'є по обвинувачах", - пояснює Голобуцький.

Політолог нагадав, що троє суддів КАС, якихвпіймало НАБУ на хабарі, першими слухали апеляцію адвокатів Коломойського на арешт і "доклались до формування доказової бази для зустрічного обвинувачення України в міжнародних інстанціях", а провідний прокурор у справі БЕБ проти Коломойського, – Дем'янчук – теж "має цікавий інформаційний бекграунд".

"А розплачуватиметься за все це Україна. Коштами з наших податків і своєю репутацією в союзників", — підсумував експерт.