RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

Український ринок може стати жертвою "цементної мафії": як ірландська CRH нищить світових конкурентів

Плани світового лідера з виробництва цементу CRH викликають занепокоєння - наразі відома численними скандалами ірландська компанія збирається придбати в Україні активи у свого конкурента Dickerhoff (Buzzi).

Про це пише портал "Подробиці", посилаючись на розслідування журналістів "СтопКору".

Протягом десятків років CRH звинувачували у нищенні дрібних бізнесів по усьому світові. В Україні ж очікують підвищення вартості будівельної продукції. Ймовірне придбання в Україні заводів виробника Dickerhoff (Buzzi) підвищить частку CRH на ринку до 46% та утворить загрозу його монополізації. Проте в АМКУ угоду не заборонили. Отримавши монополію, цементний гігант зможе самостійно вирішувати питання встановлення цін на продукцію.

Журналісти вказують, що CRH у рідній Ірландії позбавила сімейного бізнесу та даху над головою колишнього бізнесмена Шеймуса Мея. Як він називає, "цементна мафія" тиснула на нього, унаслідок чого той був змушений закрити власну бетонну діяльність, і вже протягом 27 років шукає справедливості у судах.

У копії скарги Федеральної торгової комісії США 2018 року, отриманої журналістами, йдеться про купівлю ірландцями активів конкурента у штаті Канзас за 3,5 млрд дол. Також були вказані наслідки поглинання — можливі підвищення цін та монополізація. На розгляді в суді округу Колумбії у США перебувала подібна заява 2018 року, де йшловся про намір ірландців купити конкурента у штатах Вірджинії та Західної Вірджинії та "зміцнити фактичну монополію CRH" таким чином.

Пояснюючи на прикладі постраждалої від дій CRH компанії Port Dock, медійники зазначили, що цементний гігант "віджимав" бізнеси методом тиску, що призводило до завищення цін на будматеріали: у 1999 році ірландська компанія заявила про припинення продажів сипучих матеріалів: щебінь, вапняк, пісок тощо, — компанії Port Dock, натомість запропонувала купити її активи. Не маючи альтернативного постачальника, та була вимушена погодитися й отримати "жертовну суму", зазначається в заяві. Уже за декілька тижнів після угоди CRH підвищила ціни на продукцію.

Про причетність CRH до захоплення ринку у Швейцарії у 2007 році повідомляли місцеві медіа. Тоді стало відомо про завищення цін на матеріали, необхідні для будівництва там залізничного тунелю завдовжки 57 км.

Наймасштабніший кейс з CRH стався в Ізраїлі: там виробник цементу придбав акції власника єдиного цементного заводу Nesher, який постачав 75-90% від всього цементу країни.