RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Вшосте стартувала премія для українських жінок-підприємиць від Франко-української торгово-промислової палати

Українські жінки, які ведуть підприємницьку діяльність, можуть подати заявку на конкурс "Створено жінками — 2024" від Франко-української торгово-промислової палати.

Переможниця премії отримає 150 000 грн на розвиток бізнесу, членство у Франко-українській торгово-промисловій палаті та поїздку в Париж, а фіналістки - грошові призи, консультаційну підтримку. У 2024 конкурс "Створено жінками" проводиться вже вшосте.

Загалом з 2019 участь у конкурсі взяло 700 українських підприємниць, 30 стали переможницями й отримали кошти на розвиток бізнесу в освіті, медицині, косметиці, харчуванні та очищенні води, сміттєпереробці, кіно, виготовленні меблів, розробці настільних ігор тощо.

"Українські жінки не лише зі зброєю в руках боронять країну, а й упевнено керують бізнесом у тилу. З лютого 2023 кожен другий новий ФОП в Україні відкрили жінки. Найбільш помітно кількість підприємиць зросла від початку осені: так, наразі на жінок припадає 60% нових ФОПів… Жіноче лідерство стає мейнстримом в Україні. Бажаю українським жінкам віри в себе та наснаги, закликаю підприємиць не зволікати та подавати заявку на наш конкурс — ви всі гідні перемоги та підтримки", - каже Мод Жозеф, директорка Франко-української торгово-промислової палати.

З вторгненням РФ 95% бізнесів, що належать жінкам, відчули негативний вплив через нестабільні економічні умови (40%), зменшення кількості клієнтів (26%), 18% призупинили діяльність, у 12% зменшилися замовлення. П'ята частина жіночих бізнесів зазнала збитків до 100 тис. грн, 47% — від 100 тис. до 1 млн грн, 20% — від 1 до 5 млн грн, а 13% - понад 5 млн грн.

Тим часом частка жінок-директорів компаній росте не так швидко: у 2022 показник сягнув 28%, а в 2023 - 31%.

"Жінка-підприємець змушена одночасно суміщати декілька соціальних ролей та все ще стикається з певним тиском… Через цей гендерний дисбаланс ми бачимо перспективи у розвитку саме жіночого бізнесу та висловлюємо повну підтримку конкурсу "Створено жінками - 2024", - каже Тетяна Шевролє, президентка журі Премії.

Переможниця конкурсу у 2023 Дарія Корнійчук - власниця першого в Україні бренду з виробництва ефірних олій та гідролатів, отримала 150 тис грн, які спрямувала на сертифікати для продукції: "В 2020 я придбала 2 га земельної ділянки. Того ж року висадила першу рослину — лаванду. Торік я купила дистилятор і зробила першу ефірну олію із власної лаванди... 150 000 грн я спрямувала на отримання міжнародної сертифікації — це дозволило вийти на ринок B2B і постачати ефірні олії великим косметичним і парфумерним виробництвам".

Заявки на премію приймаються до 24 березня 2024. Для участі кандидатки мають заповнити анкету на womanccifu.com, зробити презентацію та відео про проєкт, надати реєстраційний документ. Журі розглядатиме заявку за критеріями оригінальності,стратегії та якості бізнес-плану. Учасниці, які наберуть найбільшу кількість балів, пройдуть до співбесід з журі.

Франко-українську торгово-промислову палату було засновано в 1994 році. Під егідою CCIFU діють близько 150 французьких компаній. Головною метою органу є розвиток торговельних відносин між Україною і Францією.