RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Технології зберігання коштів: холодні та гарячі некастодіальні гаманці

новини компаній

Одне з основних понять, з якого слід почати, - це криптогаманець. Тому що саме він є шлюзом для багатьох програм на основі блокчейну. Вони дозволяють зберігати цифрові активи, взаємодіяти з децентралізованими фінансами (DeFi), неконвертованими токенами (NFT) та багато іншого. Проте загалом їх можна поділити на два типи: кастодіальні та некастодіальні гаманці.

Більшість ваших коштів зберігається в одному або кількох холодних гаманцях, які часто застраховані та захищені кількома підписами для запобігання крадіжці.
Частина коштів користувача також зберігається у гарячих гаманцях, підключених до Інтернету. Саме до них користувачі звертаються, коли хочуть здійснити невелику транзакцію або вивести частину свого балансу.

Некастодіальний гаманець – це ефективне рішення?

Криптогаманці, які не мають жодного відношення до збереження коштів, надають користувачам доступ до приватних ключів. Таким чином вони надають їм повний контроль над своїми активами. Оскільки ключами не керує центральна організація, їх користувачі несуть особисту відповідальність за їхню безпеку. Кастодіальний гаманець – криптографічний із закритим ключем, який зберігається на інших серверах. Тобто замість повного володіння ключами ви дозволяєте лише проводити транзакції або приймати оплату. Тобто, інформація про операції належить стороннім, а не вам.

Некастодіальні гаманці - це технологія, створена на основі блокчейну. З його допомогою користувач має можливість приймати та здійснювати угоди з криптою. Оскільки ви стаєте єдиним, кому належать закриті ключі, можна будь-якої миті перекрити до нього доступ сторонніх.

BitHide – одна з найкращих програм, основні плюси – безпека та конфіденційність. Також технологія ідеально підходить для корпоративних підприємств. Тобто, для компаній та онлайн-магазинів, які хочуть приймати оплату у крипті.

Некастодіальні гаманці та кастодіальні: відмінності

Якщо у вас є бажання зрозуміти, чим відрізняються кастодіальні та некастодіальні гаманці, важливо знати, як вони функціонують. Найпростіше це зробити на прикладі BitHide.
Сховище закритих ключів. Для кастодиального сторонні зберігають інформацію та закритий ключ. У випадку з BitHide, він не зберігатиме персональні відомості на власних серверах. Все є лише у користувача.

Доступ до інформації. Ключ та відомості про операцію контролюються сторонніми. Тобто, треті особи повинні надсилати ваші відомості для перевірки KYC/AML на вимогу. Некастодіальні, жодні відомості не передають, тому що мають вищий рівень захисту. Наприклад, у BitHide це одна з головних переваг, він вважається найбезпечнішим на ринку.

Витік інформації. Чим більше осіб володіє вашими ключами, тим більша ймовірність витоку інформації. Таким чином, некастодіальне рішення, в яких інформацією володіє тільки користувач, менше схильні до витоку інформації, ніж кастодиальні. У випадку з BitHide те саме. Якщо витік і трапляється, то лише з вини користувача. Наприклад, якщо власник авторизує не ту людину або погано захистить свій сервер.

Є ще одна важлива перевага, яка пов'язана з корпоративним застосуванням технології. Вона дозволяє розподіляти ролі та рівні доступу між співробітниками.Обидва мають свої переваги та недоліки. Зрештою вибір залежить від вимог користувача. Той, хто активно торгує криптовалютами, обере депозитний. Це з тим, що дозволяє швидко здійснювати транзакції. З іншого боку, довгострокові HODLери будуть використовувати бездепозитний, щоб тримати свої кошти під повним контролем та у безпеці.