RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Прозорро.Продажі не використовує конкурентні процедури у переважній більшості власних закупівель - ЗМІ

З метою наповнення бюджетів різних рівнів в Україні була створена система Прозорро.Продажі, через аукціони якої проходить реалізація всіх державних активів від земельних ділянок до цілісних майнових комплексів. До системи приєднані близько 40 приватних електронних майданчиків, які повинні сплачувати АТ "Прозорро.Продажі" 30% від власного валового прибутку. У зв'язку із зазначеною ситуацією державне акціонерне товариство отримує дохід, який зокрема за 2023 рік склав понад 99 млн грн.

Під час дослідження щодо того, куди та як товариство витрачає кошти було виявлено, що 80% всіх своїх закупівель АТ "Прозорро.Продажі" проводить без застосування конкурентних тендерних процедур, тобто визначає підрядників та постачальників в ручному режимі, без зниження ціни контрактів та економії коштів, пише видання "Погляд".

Сумарна вартість договорів, укладених АТ "Прозорро.Продажі" за результатами неконкурентних процедур закупівель протягом 2019 -2023 становить 97 497 165,85 грн (інформація з системи закупівель prozorro.gov.ua)

Таким чином не є зрозумілим, чому державна компанія, яка створена з метою саме проведення конкурентних аукціонів, не використовує ці інструменти у своїй ж господарській діяльності.

Ймовірно, з цієї причини при зазначеному доході, АТ "Прозорро.Продажі" зафіксували чистий збиток за 2023 рік у розмірі 42 млн грн.

В такому випадку, питанням законності використання коштів державного підприємства мають більш активно займатися контролюючі органи та правоохоронці.