RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Керівництву холдингу Шериф загрожує від 5 років тюрми за привласнення державних коштів - ЗМІ

Печерське районне управління поліції Києва відкрило кримінальне провадження за фактом можливого завдання збитків державі на 420 тис. грн (ст. 191 ч. 4 КК України) з боку охоронної компанії "Шериф".

Про це пише Znaj.ua.

Офіс Генерального прокурора та Бюро економічної безпеки нібито відкрили кримінальне провадження за цим епізодом.

"Керівництву "Шерифа" інкримінують "Привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем". За таке винні можуть понести покарання у вигляді позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років", - йдеться у матеріалі.

Журналісти також роблять припущення, що фірми з групи компаній Шериф порушують трудове законодавство, сплачують робітникам мінімальні зарплати та не доплачують податки у бюджет.

Вказана справа нібито стосується охоронних послуг за укладеним договором 10 листопада 2023 за результатом тендеру, які компанія ПП "Шериф-Захист" має надавати держпідприємству "Ліси України" на 54 об'єктах лісгоспів у Хмельницькій, Чернівецькій та Тернопільській областях протягом 1 року.

"Послуги мали коштувати 42 млн 365 тисяч 472 грн. Мінімально для такої роботи потрібно хоча б 162 охоронці у штаті, однак у фірми їх офіційно було у штаті 33 людини (згідно податковим даним на початку 2023, а у березні 2024 у "Шерифі" вказали лише 107 штатних працівників)", - пише видання.

У лютому 2024 "ХМ-Інсайд" писало, що охорони на постах, де за тендером мали надаватися послуги, виявлено не було. Після публікації вартість робіт за договором знизилася з 42 млн 365 тис. 472 грн на 16 млн 565 тис. 210 грн у зв'язку "зі зменшенням обсягу робіт".

"Ліси України" 4 квітня 2024 уклало новий договір на охорону об'єктів з ПП "Шериф-Захисту" на 48 млн 754 тис. 882 грн. Йдеться про охорону об'єктів лісгоспів у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській областях. Послуги за бюджетні кошти мають надаватися до кінця 2024.

"У 2020 фірму ПП "Регіональний охоронний союз", керівником якої був директор з розвитку холдингу "Шериф" Роман Павлюк, підозрювали у завданні збитків державі. Досудовим розслідуванням було встановлено, що виконавець не надав охоронних послуг комунальному підприємству Київради "Київтеплоенерго" на понад 1,7 млн грн, що підтверджується висновками експертиз. Власник холдингу "Шериф" Дмитро Стрижов тоді був депутатом Київради. Однак у 2022 році справу закрили по строку давності", - йдеться в матеріалі.

Журналісти пишуть, що у 2024 Стрижов планує скоротити напрям діяльності з інкасації коштів, перевезення валюти та інших цінностей - ПП "Шериф Інкасація", що належить його дружині Марині Стрижовій. "Шериф Інкасація" має ліцензію НБУ, проте за новим законодавством бенефіціарні власники та топменеджент таких компаній стають підзвітними як і депутати (PEP).