RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Через схему з компанією Коломойського банк Альянс не заплатив державі суму, еквівалентну десяткам тисяч БПЛА - ЗМІ

Банк Альянс з енерготорговцями, пов'язаними з Ігорем Коломойським, фактично вкрав 14000 дронів Mavic у держави, а суди запобігають поверненню цих коштів.

Про це пише КП з посиланням на EUReporter.

"Судді Київського господарського суду та Північного апеляційного господарського суду фактично заморозили можливості Укренерго повернути 1,13 млрд грн (26,7 млн євро). Це частина коштів, які "Юнайтед Енерджі", афілійована з Ігорем Коломойським, отримала на початку повномасштабного вторгнення в Україну від перепродажу електроенергії, не заплативши державі. Борг компанії мав бути покритий гарантом – Банком Альянс", - йдеться в матеріалі.

Однак банк відмовився виконувати свої зобов'язання, і "сума, еквівалентна вартості 14 000 дронів Mavic, 57 000 дронів FPV або 7000 снарядів калібру 155 мм для оборонних сил України, висить у повітрі". НАБУ, яке розслідувало справу, наразі не бере участі в суді як сторона.

Згідно з матеріалами справи, восени 2021 Альянс видав гарантію "Юнайтед Енерджі", де гарантував платежі за куплену у Укренерго електроенергію. На початку 2022 компанія Коломойського перепродала отриману від Укренерго енергію, переводячи гроші пов'язаній компанії. Заборгованість контрагента склала 1,7 млрд грн, з яких Укренерго стягнула 600 млн.

"У справі НАБУ все виглядає просто і зрозуміло: співробітник Укренерго, голова правління банку та партнер Коломойського Кіперман, відповідальний за United Energy, були оголошені у розшук. Детективи вказали, що всі троє фактично змовилися... Вищий антикорупційний суд має розглянути цю історію і винести справедливий вирок учасникам", - йдеться в матеріалі.

В рамках спору держкомпанія намагається стягнути з гарантуючого банку 1,13 млрд грн, банк відмовляється. Перед тим як потрапити у розшук, Юлія Фролова (голова правління банку), заявляла, що вимоги Укренерго були неналежно сформульовані, але в Укренерго спростували це, і додали, що банк задовольнив частину вимог, сформульованих таким же чином.

Наразі у двох процесах Банк Альянс захищає право не сплачувати Укренерго борг за компанію Коломойського: оскаржено рішення у справі №910/3268/22 - Київський госпсуд зобов'язав фінустанову виконати свої гарантійні зобов'язання на 1,13 млрд грн, а у справі №910/1479/23 суддя Ростислав Сташків визнав гарантію невиконуваною, і Укренерго має оскаржити це рішення.

Журналісти звернули увагу, що для банку 3 рівня незвично брати на себе зобов'язання на мільярди, і Банк Альянс не мав видавати гарантії такого розміру. Проте Банк Альянс виписував інші гарантії (на вересень 2023 перевищили 7 млрд грн) і брав участь у справах, пов'язаних з відмовою задовольнити вимоги гарантій (щодо Міноборони, НСЗУ, Нафтогаз Трейдинг та Адміністрації морських портів України).

"Анулювання гарантій у всіх випадках не є найкращим способом позиціонування фінансової установи на ринку. Хіба що в цьому і полягає бізнес-модель. Але тоді Національний банк, а також НАБУ повинні уважніше придивитися до цього, щоб мінімізувати ризики для вкладників, а також для бізнесу, який досі працює з фінансовою установою", - сказано в статті.