RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

КІЕП направив позов до суду – Міненерго звинуватили в наклепі

Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут "Енергопроект" (АТ КІЕП) позивається до Міністерства енергетики України щодо захисту своєї ділової репутації, про що повідомляє у Facebook.

Як заявляє КІЕП, інформація поширена у медіа Міністерством енергетики містить безпідставні обвинувачення про перешкоджання в доступі міністерству до стратегічно важливої інформації по АЕС та в обмеженні управлінням. На погляд КІЕП, у ЗМІ поширюють неправдиву інформацію, посилаючись тільки на позицію, яка сформована посадовцями Міненерго. КІЕП це розцінює як спробу ліквідувати унікальний інститут з колективом із досвідчених фахівців з інженерного проектування ядерних та теплових установок будь-якої складності (АЕС, Сховища РАВ, ТЕС, ТЕЦ, підприємства ядерно-паливного циклу і т.д.).

"Наразі відбувається намагання посадовців Міненерго через неправдиві вкиди в інформаційне поле, підвести суспільство до думки, що захист державних інтересів вимагає націоналізації підприємства", - зазначає КІЕП.

Крім того, такі дії з боку Міненерго по відношенню до КІЕП, як:

1) блокування бронювання 50% співробітників призовного віку;

2) припинення виплат за виконані роботи через АТ НАЕК Енергоатом (заборгованість складає 26 млн грн);

3) інформаційна кампанія з компрометації інституту та його керівництва;

4) блокування участі в тендерах через АТ НАЕК Енергоатом;

можуть призвести до зупинки роботи Інституту, вважають у КІЕП.

"Саме незалежність та не підпорядкованість АТ КІЕП в тому об'ємі, в якому бажає Міненерго, і спонукає останніх до таких дій. У нас є багато прикладів, коли саме незалежність нашого інституту дозволила не втратити державні кошти при реалізації проєктів державного значення таких, як Центральне сховище відпрацьованого ядерного палива тощо", - додає Інститут.

"Міненерго практично ліквідувало аналогічний інститут – Харківський "Енергопроект". На сьогодні цей інститут не має можливості приймати участі в торгах на інженерні послуги, хоча ще до 2022, коли інститут знаходився в управлінні ФДМУ, він мав пакети замовлень та повноцінно працював. Міненерго, як орган управління (51% акцій), не запропонувало ніякої релокаціі інституту для збереження, з урахуванням надзвичайної складності працювати в умовах постійних обстрілів Харкова. Чітко розуміємо, що, на жаль, підприємства ядерно-паливного циклу в Україні практично не працюють (Схід ГЗК, Проектний інститут Промтехнологіі, Цирконій, Смоли і т.д.). Зрозуміло, що ми не бажаємо щоб і наш інститут був в цьому переліку", - резюмує КІЕП.

АТ КІЕП — Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут "Енергопроект" було засновано 90 років тому. Це — єдина структура в Україні, яка спроможна розробити комплексний проєкт будівництва енергоблоків атомних станцій. Установа КІЕП визначена критично важливим підприємством паливно-енергетичного комплексу для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.