RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

21 червня

Всі новини

Справа банку "Альянс": адвокати Miller протидіють НАБУ не тільки в кримінальному, а й у господарському процесі

Банк "Альянс" підтвердив, що має договір про надання правової допомоги з юридичною компанією "Міллер". У прес-релізі фінустанови сказано, що компанія представляє інтереси банку у справі про розкрадання 716 млн грн НЕК "Укренерго", яку розслідувало НАБУ, також, згідно з відео засідання Північного апеляційного госпсуду, адвокати "Міллер", зокрема, В'ячеслав Коломійчук, представляють банк у господарському процесі, там також протистоять участі НАБУ.

Про це пише KP.UA.

За даними банку, його інтереси у кримінальному процесі представляють адвокати "Міллер" Артем Крикун-Труш, Анна Калинчук і згаданий Коломійчук. У банку заперечують, що мають стосунок до хабаря у $200 тис., на спробі дати який викрили партнера "Міллер" Олексія Носова. Йому повідомили про підозру щодо спроби підкупу прокурорів САП та детективів НАБУ задля зміни підслідності окремого, йдеться в матеріалах НАБУ. У судовому засіданні з обрання запобіжного заходу Носову прокурор САП зазначив, що підозрюваний написав повідомлення свідку (посереднику), де зазначив, що він представляє інтереси банку. Посередник нібито мав передати хабар прокурорам САП і детективам НАБУ.

На сайті "Міллер" Олексій Носов позначений керівником кримінальної та практики економічних і службових злочинів. Артем Крикун-Труш – партнер компанії. Анна Калинчук – колишній секретар Ради громадського контролю НАБУ, є старшою юристкою практики, як і адвокат Коломійчук. Оскільки Носов є керівником практики, то мав знати про перебіг справи.

Згідно з даними судових матеріалів (відео судових засідань) В'ячеслав Коломійчук представляє інтереси банку "Альянс" у господарському процесі за заявою "Укренерго", яке намагається стягнути 1,2 млрд грн. невиплаченої гарантії. Після того, як у засіданні 25 травня в Північному апеляційному госпсуді було оголошено заяву НАБУ про намір долучитися до справи в якості третьої сторони, Коломійчук цьому протидіяв - казав, що немає підстав вважати, що рішення суду вплине на НАБУ, а рішення суду в господарському процесі не може впливати на рішення в кримінальному процесі. За словами Коломійчука, могло йтися про вплив на суд.

Таким чином, адвокати Miller протидіяли підслідності НАБУ в кримінальному процесі (з чим пов'язують викриття Носова у спробі надати хабар), і в господарському. Це може свідчити про протидію банку участі бюро в справі "Укренерго" і небажанні гасити борги за гарантією. Раніше політолог Володимир Горковенко зазначав, що ці кошти могли б знадобитися для відновлення енергетики, і ситуація є наслідком недбалості з боку НБУ: "Суди тривають два роки, а Нацбанк закриває очі на те, що цей банк все ще працює на ринку. Якби таких ситуацій було менше, можливо, не довелось би підвищувати ціну на електроенергію".

ЗМІ повідомляли, що банк "Альянс" може бути виведений з ринку НБУ через нездатність погасити гарантію ТОВ Юнайтед Енерджі перед Укренерго на понад 1,3 млрд грн. Наразі банк бере участь у низці справ, пов'язаних з відмовою задовольнити вимоги кредиторів, зокрема Міноборони, Національної служби здоров'я, Оператора газотранспортної системи України, "Нафтогаз Трейдинг" та Адміністрації морських портів, фігурує у матеріалах провадження про те, що через банк у 2017-2018 керівництво газових компаній Дмитра Фірташа могло незаконно виводити кошти, що призвело до збільшення боргу перед Нафтогазом.