RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

21 червня

Всі новини

Голова "Укрнафти" Корецький та канадський бізнесмен Свірський можуть лобіювати поставки в Україну російської нафти – румунське ЗМІ

Голова Укрнафти Сергій Корецький та близький до його родини канадський бізнесмен Євген Свірський можуть лобіювати ембарго на імпорт нафтопродуктів з Румунії в інтересах постачальників російської нафти.

Про це повідомляє румунське видання Economica.net.

За даними видання, готується блокування морського імпорту будь-яких видів нафтопродуктів з Румунії. Рішення нібито лобіює "Укрнафта", менеджери якої "хочуть мати монополію на нафту" і "зуміли нав'язати свою бізнес-програму політичній стратегії уряду Зеленського".

За версією Economica.net, очільник "Укрнафти" Корецький може діяти у змові та в інтересах бізнес-партнера своєї дружини Ірини Корецької – Євгена Свірського. Свірському належить зареєстрована у Швейцарії компанія AGTGSA. На неї та ще одну швейцарську компанію EcoFuelTradingSAприпадає 75% загального імпорту нафти з Греції в Україну (4-5 млрд євро).

З Греції, яка не є великим виробником чи експортером нафти, може експортуватися нафта російського походження, яка дістається Греції з Туреччини. Грецькі танкери вважаються найбільшими перевізниками підсанкційної російської нафти.

"Завдяки тісним стосункам між Свірським, який володіє AGTGSA, і Корецьким, генеральним директором національної компанії "Укрнафта", вони намагаються досягти успіху в монополізації ринку нафти в Україні, усуваючи своїм політичним впливом будь-яку форму конкуренції від румунських компаній і не тільки. Схема класична: корумпований керівник "Укрнафти" воліє купувати дорожчу нафту у свого "канадського" знайомого, який привозить нафту з Греції", – пише видання.

Як повідомлялось раніше, "Укрнафта" уклала прямий договір із компанією AGTGSAна закупівлю понад 25 000 тонн метилтретинного бутилового етеру (МТБЕ) з переплатою. Лише за вересень – грудень 2023 українська компанія закупила МТБЕ на понад мільярд гривень. Закупівля відсутня на сайті Прозорро. Раніше AGTGSAтакож фігурувала у скандалі навколо поставки російського метанолу компанії АТ "Укргазвидобування".

Державі в особі НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти".Близько 42% акцій, як повідомляється в ЗМІ, контролюють підприємства, що входять у фінансово-промислову групу "Приват".