RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Бізнес

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

В суді "застрягла" справа про вивезення сотень чоловіків за кордон через систему "Шлях"

Жовківський районний суд на Львівщині розглядає справу про організацію каналу незаконного перетину кордону України військовозобов'язаних чоловіків, де фігурує бізнесмен Валентин Бродовський.

Про це йдеться в сюжеті "Апостроф ТV".

За матеріалами справи, Бродовський зі спільниками допоміг уникнути мобілізації сотням чоловіків. Для цього організатор схеми Бродовський використав благодійний фонд "Довкілля Волині" та ТОВ "Євроукртранс", в яких він був директором.

Ймовірна протиправна діяльність групи з 6 осіб на чолі з Бродовським В.Ю. була викрита та оперативно задокументована слідчими ГУ НП у Львівській області. Слідчими була зібрана доказова скоєння злочину за ч.3 ст.332 КК України «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України організованою групою» та у жовтні 2023р. передано з обвинувальним вироком до Жовківського суду. Санкція статті передбачає позбавлення волі від 7 до 9 років.

"Чоловіків, які хотіли уникнути мобілізації, відправляли за кордон через систему "Шлях". Адміністратор «Шляху» - «Укртрансбезпека» у відповіді засвідчив, що «Євроукртранс» з 2022 року внесло 400 водіїв призовного віку на перетин кордону. Хоча, основним видом діяльності "Євроукртранс" вказали послуги з надання в оренду авто, ТО та сервіси таксі", - розповідають журналісти.

На черговому судовому засіданні 11 вересня, яке тривало 16 хвилин, знову не відбулось розгляд справи по суті. Причиною назвали неявку трьох з шести обвинувачених, два з яких без поважних причин, а один поскаржився на погане самопочуття. Хоча навіть звинувачений в організації злочину був присутнім.

За 11 місяців розгляду справи було лише оголошено обвинувальний акт, а розгляд по суті так і не розпочався. Справа постійно затягується через захист, суд з цим погоджується, прокуратура не заперечує.

Адвокат Бродовського взагалі виступив на засіданні проти присутності журналістів, адже у цій справі нібитовідсутній суспільний резонанс.

Проте, організація каналів виїзду військовозобов'язаних за кордон зриває мобілізаційні процеси в державі під час повномасштабної війни з рф, загрожує підривом обороноздатності України та перевагою військ окупанта на фронті, а також, дискредитує Україну перед країнами-партнерами в які такі ухилянти тисячами виїжджають. Порушується принцип невідворотності покарання по таких важливих злочинах.

Тому журналісти "Апостроф ТV" звернулись з запитом щодо варіантів пришвидшення розгляду резонансної справи до львівської прокуратури, яка підтримує обвинувачення, і чекають реакції та наступного засідання, яке може зрушити розгляд справи з мертвої точки.

Сам бізнесмен Бродовський відмовився давати журналістам коментарі щодо обставин справи провідправляння ухилянтів за кордон, а його адвокат заявив, що якісь заяви з його боку можуть бути трактовані як "вплив на суд".

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: