RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

21 квітня

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Бізнесмен Бахматюк розповів, яку модель земельного ринку варто впровадити в Україні

Ринок землі - не самоціль. Країні потрібна ефективно працююча економічна модель для різних кластерів агробізнесу, і відповідно - різна політика держави для підтримки виробників агропродукції в цих кластерах.

Про це заявив в інтерв'ю "РБК-Україна" Олег Бахматюк, засновник найбільшої в Україні та Європі агрокомпанії UkrLandFarming, яка управляє найбільшим в Україні банком земель.

"Я б розділив ринок землі на три приблизно однакових кластери. Перший - це по суті невеликі ділянки до 5 га землі. Держава вже почало давати певні дотації цим людям на утримання однієї корови, але треба продумати і інші механізми, перш за все пов'язані з кооперацією. Другий кластер - середній землевласник, який повинен наситити внутрішній ринок своєю продукцією. І левова частка дотацій держави повинна йти саме сюди. Крім того - саме ця частина господарств страждає від рейдерства. Щось вже зроблено, але це ненормально, коли фермери об'єднуються в воєнізовані загони проти рейдерів. І третій кластер - це великий виробник, який повинен працювати перш за все на експорт", - заявив він.

На думку Бахматюка, керівника найбільшого в Україні агрохолдингу, великому виробнику потрібні не дотації від держави, а допомога з інфраструктурою (дороги, під'їзні шляхи до портів і т.д.) і державний лобізм вітчизняного агробізнесу на зовнішніх ринках: "Американський посол в жодній країні світу не соромиться казати, що "Я – це Coca-Cola", а японський посол ніде не соромиться казати, що "Я – це Toyota чи Mazda". І тільки український посол боїться навіть заїкнутися про те, що він підтримує якусь українську компанію".

Нагадаємо, що компанія Бахматюка Ukrlandfarming - лідер в сфері сільськогосподарського виробництва в Україні, що управляє більш ніж 300 підприємствами в 600 населених пунктах України. За оцінками Антимонопольного комітету України, компанії Бахматюка керують найбільшим в країні банком родючої чорноземної землі площею понад 600 тис. га, а компанія "Авангард", що входить до агрохолдингу, є другим в світі і першим в Україні виробником курячих яєць.