RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

В "Укрлендфармінг" розповіли, як за рік окупити інвестиції в системи контролю

Інноваційні системи контролю щорічно економлять мільйони - стверджують в одному з найбільших українських агрохолдингів, групі компаній "Укрлендфармінг" бізнесмена Олега Бахматюка. Фахівці компанії заявляють: завдяки інноваціям крадіжки можна скоротити на 95%, а обладнання окупається за рік експлуатації системи телеметрії. Відстеження транспорту за допомогою GPS, контроль показників експлуатації техніки, збір і аналіз даних - це давно і успішно впроваджено в "Укрлендфармінг".

Про це пише "Обозреватель".

"Навігаційні системи - GPS-трекери, які ми встановлюємо на авто, комбайни, трактори - дозволяють уникати сюрпризів. Ми можемо контролювати кожен прохід техніки по полю - чи правильно трактор або комбайн заїхав, чи правильно вибрав напрямок руху, - розповів керівник департаменту розвитку і інновацій агробізнесу "Уклендфармінга" Володимир Фантух. - Сидячи в кабінеті, можна спостерігати, де комбайн зараз, що він робить, чи бере все підряд, немає пропусків, чи об'їхав він чужий пай або змолотив, думаючи, що це його. Немає ситуацій, коли ти несподівано прийшов на поле і побачив не те, що припускав. Навігаційна система дозволяє все контролювати і бути впевненим, що ті чи інші види робіт проведені. Господарство, у якого є такий моніторинг, виграє перед тими, у яких його немає", - упевнений Фантух.

Ще один напрямок застосування системи телеметрії - запобігання крадіжок врожаю. За підрахунками, в українських господарствах, які приділяють цьому недостатньо уваги, "йти наліво" може до 10% продукції. У той час як трекери показують, коли зерновоз незаплановано зійшов з маршруту або коли комбайн відвантажив зібране в машину. В "Укрлендфармінг" перші трекери почали встановлювати в 2008 році. Тоді вони були дорогими, але витрати виправдалися в перший рік. У компанії говорять, що завдяки сучасним системам контролю крадіжки скоротилися на 95%, і це дозволяло повернути від 2,5 до 8 млн гривень.

"Можна стежити, чи не відсипав водій урожай; чи весь довіз з поля до комплексу; зерно з комбайна було завантажено в свій автомобіль, або чужу машину (є система розпізнавання"свій - чужий"). Навіть якщо хтось спробує скинути мішок зерна, ми побачимо зупинку і запитаємо у водія, чому він зупинявся. Також видно, вивантажив водій повний бункер, або півбункера. Так ми уникаємо 95% крадіжок. До речі, дрони, літаючи над полем при зборі врожаю, відбивають у деяких людей бажання взяти собі з поля додому", - сказав Фантух.

Подібними технологіями оснащені практично всі великі агрохолдинги, ними починають користуватися і великі фермерські господарства, які обробляють площі від 5 тисяч гектар. Цьому сприяють досить низькі ціни на обладнання. Так, комплекс спостереження за допомогою дронів, який може охопити площу в 25 тисяч гектарів, можна придбати за 50-80 тисяч гривень. Тобто обслуговування 1 гектара обійдеться приблизно в 2-3 грн. Супутниковий моніторинг для господарства з площами понад 25 тисяч / га коштуватиме не більше 15-20 грн за гектар на рік. Якщо ж ставити системи відстеження на техніку (машину, трактор, комбайн), то це буде коштувати приблизно 50 грн на місяць. Аграрії кажуть, що якщо з її допомогою вдається зберегти урожай, то витрати на обладнання відбиваються за 1 рік.

"Укрлендфармінг" - один з найбільших агрохолдингів країни за розмірами земельного банку. Група компаній займається вирощуванням зернових і олійних культур, насіння, тваринництвом і виробництвом яєць і яєчних продуктів (Avangardco IPL). Підприємства групи компаній працюють в 600 населених пунктах в 22 регіонах України. Власником "Укрлендфармінг" є український бізнесмен Олег Бахматюк.