RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Краще, ніж в США: названо перспективи аграрного сектора України

Україна має чудові перспективи розвитку аграрного сектора, зокрема, в тому, що стосується зернових, які в значній частині відправляються на експорт. Про це в ході відеоконференції, організованої Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД) та представництвом фонду Ганса Зайделя в Україні, заявив президент Української аграрної конфедерації, екс-віце-прем'єр і екс-депутат Верховної Ради Леонід Козаченко.

"Якщо у нас будуть кошти і сприятлива політика, ми можемо максимум за десять років наростити виробництво зернових до більш, ніж 120 мільйонів тонн (на рік)", - сказав він.

У 2019 урожай зернових в Україні склав близько 75 мільйонів тонн, а разом з олійними - близько 90 мільйонів тонн.

За словами Козаченка, такі розрахунки засновані на показниках врожайності в США.

"Але ми може й більшу врожайність мати, тому що у нас кращі умови - погодно-кліматичні та, особливо, якість ґрунтів", - додав він.

Читайте: Українське село вимирає: нардеп зробив тривожну заяву

Крім того, Україна може збільшити втричі виробництво валової продукції: "Валова продукція - це не тільки сировина, як зерно, молоко, це і продукція з доданою вартістю - перероблена продукція".

Відродити промисловість

За словами колишнього першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолія Максюти, який також взяв участь у відеоконференції, незважаючи на те, що в Україні сприятливі природні умови для заняття сільським господарством, його частка в економіці в майбутньому повинна зменшитися за рахунок збільшення частки промисловості, в першу чергу, в частині переробки тієї самої аграрної продукції.

"Ми сьогодні, по суті, імпортозалежні в сільському господарстві - починаючи з грошей на посівну, з техніки, хімії (добрива - "Апостроф"). Ми це все завозимо, виробляємо продукцію і вивозимо. Ми радіємо нашому аграрному експорту, але цей експорт зростає в тому числі і тому, що ми не може а ні переробити все у себе в країні, а ні спожити", - розповів Максюта.

За його словами, гроші, які уряд закладає на допомогу аграрному сектору, можна направляти, в тому числі, і на створення підприємств з переробки аграрної продукції.

Але, щоб надавати допомогу агровиробнику, потрібно мати гроші в бюджеті. А їх може дати промисловість: "Щоб підтримати сільське господарство, потрібно мати більший бюджет, а більший бюджет ми може мати тільки за рахунок переробної промисловості".

Читайте: Яку кількість людей у світі може нагодувати Україна: названа вражаюча цифра

Він підкреслив, що, якщо в Україні будуть розвиватися в першу чергу аграрний сектор, то протягом найближчих десяти років середньорічне зростання ВВП складе менше 1%.

"Якщо ми перейдемо на індустріальний розвиток, в якому ми будемо виробляти більшу частину того, що нам потрібно, це буде 7% зростання і більш. Тому перспективи розвитку нашого сільського господарства якраз складаються в розвитку нашої промисловості. Це, забезпечить, по-перше , бюджет, по-друге, - споживчий ринок. Потрібно створювати, перш за все, тут, в Україні потужний внутрішній ринок, який міг би максимально спожити цю продукцію, а решта, ми, зрозуміло, готові експортувати", - резюмував Максюта.

Як раніше писав "Апостроф", українська промисловість перебуває в глибокій кризі.