RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Зниження ПДВ не може привести до скорочення податкових надходжень: Соколов про проект №3656

Пропоноване законопроектом №3656 зниження ставки ПДВ для аграріїв не призведе до зменшення доходів бюджету.

Про це в Facebook написав заступник голови Всеукраїнської аграрної раді Михайло Соколов, коментуючи статтю експерта Київської школи економіки Олега Нів'євський для Ліга.Бізнес.

"Найбільше мене вразило твердження, що зниження ставки ПДВ на сировину, яке споживачеві не реалізується, якимось чином зменшує доходи бюджету. Усім, хто розуміє, як працює ПДВ, очевидно, що це не так. Надходження до бюджету залежать тільки від ставки ПДВ, яку сплачує кінцевий споживач при покупці, і більше ні від чого", - написав Соколов.

Він зазначив, що стаття Нів'євський вводить в оману, оскільки "побудована на логічних помилках і магічному мисленні".

"Мовляв, якщо є загальні рекомендації, що ставок ПДВ має бути якомога менше, значить зниження ставки ПДВ на сировину, яке не споживається - погана ідея. Просто так, без аргументів "чому". Так думали папуаси, коли будували аеропорти з очерету та дивувалися, чому на них не сідає великий залізний птах і з нього не вивалюються різні ништяки", - вважає Соколов.

Олег Нів'євський опублікував статтю, в якій розкритикував законопроект №3656. На його думку, він призведе до зменшення добробуту і податкових надходжень, а також збільшить простір для зловживань з ПДВ. Тому, вважає Нів'євський, необхідно фокусуватися не на ставках, а на адмініструванні податку.

Автори законопроекту зазначають: при нормальному адмініструванні ПДВ, у зниженні ставки не було б необхідності. Закон необхідний, щоб агровиробники могли працювати, не чекаючи "нормального" адміністрування ще кілька десятиліть. Різність ставок, в якій Нів'євський бачить проблему, такою також не є. В Україні вже діють різні ставки ПДВ: 20% звичайна, 0% при експорті та 7% на ліки. Нарікань з боку фіскалів або аптек на надходило. Законопроект позитивно вплине на наповнення бюджету, оскільки саме сума податку, а не якість адміністрування, є основною причиною зловживань. Чим нижчий податок, тим нижче мотивація ухилятися від його сплати.

Законопроект №3656 пропонує знизити ПДВ з 20% до 14% на велику рогату худобу і живих свиней, незбиране молоко, пшеницю, жито, ячмінь, овес, кукурудзу, соєві боби, цукровий буряк, насіння льону, сурепки, ріпаку, соняшнику, насіння і плоди інших олійних культур. Таким чином, його автори мають намір стимулювати детінізацію АПК, а також компенсувати агровиробникам втрату обігових коштів в результаті скасування спецрежиму ПДВ. Профільні аграрні асоціації закликали Раду винести законопроект на голосування якомога швидше.