RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Тарифи на електроенергію в Україні не відображають існуючі ціни в Роттердамі - Насалик

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик підтвердив заяву прем'єр-міністра Володимира Гройсмана про те, що формула тарифів на електроенергію для побутових споживачів (так звана формула «Роттердам +») не відповідає існуючим цінам в європейському вугільному порту Роттердама.

За даними міністра ціни на енергетичне вугілля, які закладаються в тарифи українських промислових споживачів, на 800-900 грн нижче, ніж ціни в Роттердамі в аналогічний період.

«Якщо ви візьмете 2017 - який був «Роттердам +», і яка ціна діяла в Україні, то ви побачите, що там різниця була в межах 800-900 гривень в сторону більш низьку по Україні, ніж був Роттердам», - заявив Насалик на прес-конференції в четвер.

Міністр енергетики зазначив, що в результаті блокади Україна змушена закуповувати антрацит за кордоном за ціною індикатива, передбаченого НКРЕКУ.

«Після того як в січні місяці це було перекрито, ми хотіли, чи не хотіли, ми виходили на закупівлю антрацитової групи вугілля, і ціна була 2800. Тобто, вона вже відповідала тому індикативу, який був передбачений в НКРЕКУ», - підкреслив він.

На думку Насалика, увагу ЗМІ до формули «Роттердам +» гіперболізовано, адже аналогічна формула діє на газовому ринку України.

«Але ось дивно і я сьогодні звертаюся до журналістів - все говорять про формулу «Роттердам +», але ніхто не говорить про формулу «німецький хаб +»(формула «Дюссельдорф +»), яка повністю діє на ціну газу», - здивувався міністр .

3 березня 2016 НКРЕКУ прийняла постанову №289 "Порядок формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії", якою прив'язала вугільну складову в ОРЦ і тарифи побутових споживачів (підприємств та установ) до європейського індексу API2 доставка і перевалка - дисконт на різницю між імпортним і українським вугіллям (формула «Роттердам +»).

27 квітня 2016 КМУ на вимогу МВФ прийняв постанову №315, якою визначив формулу ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону.

Діюча методологія розрахунку ОРЦ ( «Роттердам +») не впливає на тарифи для населення. Вони встановлені окремою постановою НКРЕКУ, затвердженої 26 лютого 2015 №220 «Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню».

Згідно з даними експертів аналітичної платформи VoxUkraine, створеної професором Піттсбурзького університету Тимофієм Миловановим, в Україні для населення зберігаються найнижчі тарифи на електроенергію в Європі.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман спростував твердження про використання класичної ціни «Роттердам +» для встановлення тарифів на електроенергію в Україні.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: БізнесЕнергетика
Теги: